Skenning_ 077

Vikingpizza = flatbrød!

Glem ciabatta, naan, baguette og bagels. I Norge har vi et eget sprøtt, syltynt og deilig brød å være stolte av. Nemlig flatbrødet.

Knasende flatbrød gir god fordøyelse, velfungerende mage, godt humør  og – tenner som en hest… Det mente iallfall kokebokforfatter og folkloreforkjemper Hulda Garborg (1862-1934). Hun betegnet flatbrødet som Norges nasjonalbrød nummer 1.

Flatbrød_webFin preservering

Flatbrødet er et ugjært eller usyrnet brød som er basert på ulike blandinger av bygg, havre, rug og eventuelt ertemel. I gamledager mente man at å gjøre flatbrød av melet var en fin måte å preservere på. Dette for å unngå skade og usmak på kornet.

Med bakstjernet på slep

Brødet har lange tradisjoner. I gamledager ble det bakt to ganger i året, på vårparten og før eller etter slaktingen om høsten. Vanligvis var det bakstekonene som kjevlet ut deigen. De gikk fra gård til gård, med bakstjernet på slep.

Flatbrød-deigen besto av nymalt havre og vann, men poteter ble ofte brukt for å drøye melet. Deigen ble delt opp i passelig store emner når den var fin og fast. Deretter ble disse Inderøy 078jevnt fordelte emnene knadd godt, eltet og trykket ut til leiver med en diameter på ca. 12 cm. Leivene ble kjevlet ut til de var tynne og runde med en diameter på drøye halvmeteren. Brødene ble stekt lett på begge sider og lagt til side for en rask avkjøling før de ble ferdigstekt.

Ved mange måltider fungerte det knasende brødet som alternativ til grøt.

Flatbrod skreppaDen eldste formen for brød

I eldre tider ble det bare laget bakeverk som kunne stekes på helle eller jern, og flatbrød var derfor en av de viktigste bakevarene.

Forfatter Henry Notaker skriver i sine bøker at flatbrødet muligens utviklet seg i senmiddelalderen fra det som var den eldste formen for brød: en blanding av mel og vann som ble stekt på steinheller eller i asken.

Vikingpizza

Kanskje er det etnologen Astri Riddervold betegner som «Vikingpizza» forgjengeren til det vi i dag kjenner som flatbrød. Vikingene spiste nemlig tynne byggkaker. De brukte kakene som brødtallerken med kjøtt, fisk og annen mat oppå – etter endt måltid spiste de tallerkenen.

Erterbrød Holmen CrispKnasende godt

Blant våre merkebrukere finnes fire ulike knasende flatbrødsorter vi anbefaler å prøve.

Ertebrødet er basert på gule erter, og har en helt særegen smak. Det passer godt til lutfisk og rakfisk. Røros flatbrød er et tykt og sprøtt flatbrød som passer godt som mellommåltid så vel som tilbehør til spekemat og rakfisk. Heimebaka flatbrød fra Morgedal finnes også i en økologisk variant. Flatbrødene som lages her er stekt på takke og inneholder sammalt grov hvete, godt smør, vann, salt og sukker. Fra Trøndelag komme tradisjonsrike Skjenning, som over mange år har vært fast tilbehør til soddet. Brødet er penslet med sukker og melk på den ene siden. Fyll opp skuffen?

Skrevet av Tiril Haarsaker

Kilder:

Flatbrød, et norsk nasjonalbrød

Vårt norske kjøkken, Kjell E. Innli, Kom forlag, 1998.

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Beskyttede betegnelser

De blå og hvite merkene viser vei til norske matskatter. Produktet har oppnådd status som en beskyttet betegnelse og har fått et offentlig og juridisk vern mot kopiprodukter. Det er da også dokumentert at produktets særegne kvalitet og omdømme stammer fra et bestemt geografisk område eller en tradisjon. Landbruks- og matdepartementet eier beskyttede betegnelser. Matmerk har som oppgave å veilede og informere om ordningen.

Dette innlegget ble publisert i Beskyttede betegnelser, Spesialitet, Stolt Matbransje og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>