Vafler med mølsgraut er tradisjon på nordmøre

Vafler og mølsgraut

Den Glade Ku er en av de utvalgte som skal vise frem norsk matkultur på Grüne Woche i Berlin. Den hemmelige oppskriften til den Spesialitet-merkede Mølsgrauten får du ikke her, men mon tro om ikke denne her også kan smake godt til vafler. Men beregn god nok tid!

Om du ikke er på verdens største landbruks- og matmesse eller får tak i Mølsgrauten fra Den Glade Ku i din butikk, her er nødløsningen:

10 liter helmelk

1 liter seterrømme

1/2 liter kulturmelk

2 dl sukker

3 kanelstenger

1 ts kardemomme

1 god klatt smør

3 dl fløte

3 ss hvetemel

Bruk en romslig, stor kjele, tradisjonelt en kobbergryte, men du kan også bruke en
aluminiumskjele. Hell all melken oppi kjelen og sett varmen på fullt, rør ofte. Når melken koker, må du øyeblikkelig trekke kjelen unna varmen. Rør kraftig og få melken til å synke. Trekk kjelen av og  på varmen til melken kan småkoke uten at den vil koke over kanten. Dette tar omtrent 5–10 minutter. La så melken småkoke i en time.

Sett så varmen på fullt igjen og hell all rømmen og kulturmelken i kjelen. Rør kraftig til det hele koker. Skru så ned varmen og flytt kjelen på og av til melken roer seg igjen. Tilsett så kanel og la alt koke noen timer, det skal kun småputre. Rør jevnlig.

Etter ca. 6 timer fra du begynte, tilsetter du sukker, kardemomme og smør. Lag så en jevning av 3 dl fløte og 3 ss hvetemel og hell oppi grøten. Rør godt om og la den småputre videre et par timer.

Etter ca. 8 timer til sammen er mølsgrauten klar. Smak til med mer sukker om du ønsker den søtere. Grøten kan avkjøles og fryses ned i porsjonspakker eller spises fersk og varm på vafler eller som pålegg på skiva.

Mølsgraut tar noen timer å koke. Se etter den Spesialitet-merkede fra Den Glade Ku

 

Oppskrift og bilde er hentet fra Mellom Bakkar og Berg av Kristin Hove.

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i Oppskrifter, Spesialitet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>