Tiriltunge Sandwich

Tiriltunge-sandwich: Blingser med lag av historikk.

En spekepølse som er oppkalt etter en blomst og som har vært på markedet siden før krigen er verdt å teste ut mellom to blingser. Her en liten innføring i Tiriltungas historie og serveringsforslag sammen med en blåmuggostdressing.

Tiriltunge er egentlig en gul blomst i erteblomstfamilen man normalt finnet i vei- og grøftekanter. Men det er også navnet på en av de spekepølsene  i Norge med lengst sammenhengende historie. Hvert år prøver ulike produsenter seg nye påleggsvariant på markedet. Men Spesialitet-merkede Tiriltunge har altså vært her kontinuerlig siden 1934. Det alene gjør den verdt å prøve ut.

Produksjonen bygger  på en flere hundreår gammel tradisjon i spekematbygda Evanger. Tiriltunge røykes i eldhus over åpne bål. Tørking og modning skjer i samme rom uten bruk av klimaanlegg og endringene i de ytre klimatiske forhold påvirker både tørke og modningsprosessen. Det sies av når du kommer til Evanger mellom Bergen og Voss, møter du en kraftig lukt av mat og eldhusrøyk.

Her er en spennende sandwich-variant med bruk av Tiriltunge:

Smør på blåmuggostdressing på ristete og grove surdeigsbrød-skiver.

Legg så på gulrot og rødbet-skiver, Tiriltunge og lollosalat lagvis mellom skivene.

Skjær brødskivene på tvers. Bruk gjerne et grillspyd til å holde brødet sammen.

Blåmuggostdressing:

150 g blåmuggost

3 dl lettrømme

salt og pepper

1 ss sitronsaft

1 ts ramsløk

Tiriltunge-navnet ble forresten til da Vestlandske Salgslag, som det dengang het, avholdt navnekonkurranse for deres nye fårepølse blant skoleelever.

Les mer om produktene fra Eldhus her.  

Saken er skrevet av journalist og informasjonsrådgiver i Matmerk, Ragna Kronstad.

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i norsk tapas, Oppskrifter, Spesialitet og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>