Karamellpudding 2

Smaksekspertenes julefavoritter

De gir oss rakfisk, karamellpudding og pinnekjøtt – les hva de som står bak Annes Hage, Ek gårdskjøkken og Eldhus selv skal spise til julefesten. 

 

- Maten er det viktigste i jula. Nå er jeg kokk da, så jeg er kanskje litt subjektiv, sier daglig leder i Annes Hage, Ole-Ivar Bakken. Annes Hage er merket Spesialitet, og bringer velsmakende rakfisk laget av Ishavsrøye fra Vesterålen til markedet.

 
FRISKT: Rakfisk er et friskt innslag i julefeiringen. 
 

Hos familien Bakken går det i ribbe på juleaften. Nyttårsaften er pinnekjøtt fast tradisjon.

- Det blir mye rakfisk også. Den spiser vi sammen med hjemmesyltede økologiske rødbeter og gode poteter, enten Ringerikspotet eller mandelpotet, forteller Bakken.

- Vi pleier å servere rakfisk på lille juleaften. Da er det jevn trekk hele dagen med folk som skal hente fisk. Rakfisken kan stå fremme hele dagen.

SØTT: Karamellpudding er for mange en fristelse i julen.
 

Julesøt tradisjon

- Hvis man skal rangere viktigheten av julematen på en skala fra en til ti får maten er klar tier. Maten danner grunnlaget for familiekos. Maten er samlingspunktet i julen.

Det sier Joar Ek ved Ek gårdskjøkken. Ek gårdskjøkken lager blant annet Spesialitet-merkede Panna Cotta, Creme Brulé og karamellpudding.

- På juleaften spiser vi ribbe, og til dessert har vi riskrem.

1.juledag nyter familien Eks egen karamellpudding.

- Vi har krem med en spiseskje Cognac oppi samt friske søte bær som tilbehør. Karamellpuddingen er selve symbolet på tradisjon og jul.

2. juledag velger familien en noe mer eksotisk dessert.

- Vi spiser Panna Cotta med pasjonsfruktcoulis.

FAVORITT: Pinnekjøtt er en julefavoritt hos mange. 
 

Dampet på birkepinner

- Maten er en del av tradisjonen man bærer med seg, og så synes jeg man skal ha noe godt å kose seg med.

Slik begrunner fabrikksjef i Nortura, avdeling Voss Bente Sundheim, hvorfor hun mener maten er en viktig del av julehøytiden. Hos Eldhus, som eies av Nortura, røykes kjøttet på Evanger.

- Pinnekjøttet er uten tvil min julefavoritt. Det må være skikkelig elghusrøykt og dampet på birkepinner. Som tilbehør bruker jeg kålrabistappe og mandelpotet, fortsetter Sundheim. Hun har spist pinnekjøtt på juleaften så lenge hun kan huske.

- Det er en del av røttene mine, at jeg har et holdepunkt – det er noe varig. I våre dager forandrer ting seg så fort. Det er viktig å ta vare på tradisjoner og lage ting fra grunnen av.

Skrevet av Tiril Haarsaker

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i Spesialitet, Stolt Matbransje, Uncategorized og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>