Gulløye fra Nord-Norge

Slik koker du poteter!

- Det er frykten for å ikke koke poteten riktig som gjør at folk velger kokefaste sorter. Men det er i de melne sortene man kjenner potetsmaken.  Du liker ikke potet om du alltid går for kokefaste sorter, proklamerer årets vinner av Det Norske Måltid, i klassen Årets Frukt- og grøntprodukt. Vinneren, Gulløye fra Nord-Norge, er en melen potet med en kraftig potetsmak og er perfekt til festmåltidene i julen.

Oddbjørn Olsen fra Kjerringøy gård - Årets Ost, Stig Are Rydning fra Troms Potet - Årets Frukt og grønt og Helge Myrseth fra Seashell - Årets Fisk- og skalldyrprodukt Foto: Tom Haga Det Norske Måltid

Midt i lavkarbo-hysteriet har altså en potet blitt hedret med en av Norges gjeveste utnevnelser innen mat.

-        Nei, jeg er ikke overrasket. Poteten er jo en svært viktig til middagsretter og kokker er veldig glade i poteter, sier en glad vinner Hallgeir Jacobsen i Tromspotet.

Gulløye fra Nord-Norge konkurrerte med blant annet mandelpotet fra Nord-Østerdalen, Sibirgressløkolje fra Alta, og Ringerikserter blant annet. Se alle de nominerte her.

-        Gulløye ligner litt på mandelpotet, så jeg var litt spent, sier Jacobsen som aldri tenke at poteten ikke var fin nok til å vinne hele kåringen.

I likheten med mandelpoteter er Gulløye fra Nord-Norge en melen potet med høyt innhold av tørrstoffer og med en kraftig potetsmak. Det er de geografiske forholdene som gjør at poteten blir så smakfull. Den lyse, korte sommeren i Nord-Norge gir en intens smak.

Tromspotet har i år hatt en utrolig bra sesong og potetene skal finnes på de fleste Meny og Ultra-butikker. Se etter merket for beskyttet opprinnelsesmerke så vet du at du får ekte Gulløye fra Nord-Norge.  Gulløye fra Nord-Norge har siden 2007 hatt status som en beskyttet opprinnelsesbetegnelse.

Jacobsen tror mange velger kokefaste sorter fordi de er redd for å koke i stykker melne potetsorter. Her får du noen tips til hvordan du lykkes med vinnerpoteten:

Legg poteten i kasserollen, dekk med kaldt vann og kok opp. Om du har skrelt potetene må du gjerne ha på litt salt da dette fremhever smaken. Koketid vil variere litt etter størrelsen på poteten. La potetene dampe i et par minutter til slutt uten lokk. Server potetene nykokte og varme.

Beskyttede betegnelser

De blå og hvite merkene viser vei til norske matskatter. Produktet har oppnådd status som en beskyttet betegnelse og har fått et offentlig og juridisk vern mot kopiprodukter. Det er da også dokumentert at produktets særegne kvalitet og omdømme stammer fra et bestemt geografisk område eller en tradisjon. Landbruks- og matdepartementet eier beskyttede betegnelser. Matmerk har som oppgave å veilede og informere om ordningen.

Dette innlegget ble publisert i Beskyttede betegnelser, Nyheter, Reportasjer og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>