GAJ2001005Z07334/34

- Skreien kommer!

- Skrei har blitt kultmat for sin sesong. Januar til april er månedene for fisken, forteller Frode Kristensen. Han er fiskeelsker og leder for markedstjenester i Matmerk. Havet virkelig bugner over av fisken i disse månedene, så fangsten blir stor.

Skrei på tradisjonelt vis

Den hvite fisken egner seg godt for lettsalting, ovnsbaking, steking og koking. Skreiens rogn og tunge er også en delikatesse. Skreimølje er kystbefolkningens egen tradisjonelle måte å tilberede fisken på: kokte skreiskiver, rogn og lever. Det som blir til overs av fisken etter endt sesong blir lagret på en tradisjonell måte.

- Det som ikke spises, tørkes og spises ved senere anledninger.

Arktisk vandrer

Det er Skreiens vandring fra kalde arktiske farvann til varmere temperaturer som gitt den navnet. Fisken er nemlig oppkalt etter det norrøne ordet skrida, som betyr å vandre.

- Fiskens vandrer for å gyte fra Barentshavet i Russland til Finnmark og ned til Stad, men de viktigste feltene er utenfor Lofoten, forteller Kristensen. Hele 40 % av skreibestanden gyter i Lofoten-området i perioden januar-april. Fisken er kjønnsmoden fra den er 2 til 6 år.

Sprellende hendelse

For kystfolket har skreifiskingen alltid vært en stor hendelsen. Etter måneder i mørket på vinterstid ble fisken en sentral kilde for blant annet Vitamin D og Omega-3. «Skreien kommer» skrek de i byene straks de så fisken sprelle, og fiskerne gjorde klar sine små båter og la ut på det åpne hav.

Tjenestefolkets kost

Norsk fisk har bare blitt mer og mer eksklusiv med årene. Før i tiden ble fisk regnet som tjenestefolkets kost. Kristensen, som har studert norsk matkultur ved Universitetet i Bergen, forteller om kontrakter som skulle begrense ensidig kost for tjenerne.

- Tjenestefolket hadde kontrakt på at de eksempelvis ikke skulle ha laks oftere enn to dager i uken. Det var ikke oppdrettslaks, det fantes et flust laks i elv og sjø, forteller han.

- De rike spiste svært lite fisk.

Saftig delikatesse

Synet på og etterspørselen etter fisk er noe helt annet i dag. Skreien blir nå sett på som en delikatesse i Norge. Aftenposten kunne denne uken melde at vanlig kysttorsk blir merket med Skrei-merket til Norsk Sjømatråd helt i begynnelsen av skreisesongen. Dette for å dekke etterspørselen etter den saftige fisken.

- Det er kysttorsk og skrei om hverandre i kassene. Men det er ikke noe problem, vi bare napper ut skreimerket som er stukket i ryggen på den vanlige torsken, forteller Jesper Brandstorp i anerkjente Fiskeriet på Youngstorget i Oslo til avisen. Årets sesong er ventet å bli den beste på flere årtier.

- Hos oss får fiskeelskerne smøre seg med tålmodighet. Nå er det bare noen få ekte Skrei i skreikassene, men lenger ut i sesongen blir det bedre, forteller Brandstorp.

Internasjonal suksess

Også resten av Europa har fått øynene opp for den sprelske fisken med saftig hvitt kjøtt. Blant annet så skal kjøkkensjefen på ærverdige Ritz Hotell i Paris være stor fan av den norske fisken. Det er også Michael Roux, en av Englands mest respekterte kokker. Han er mektig imponert over fiskens kvaliteter og bruker den mye i sin restaurant, Le Gavroche, som kan smykke seg med to Michelin-stjerner.

Nedfelt i Norsk Standard heter det at «Skrei er gytemoden norsk arktisk torsk, ikke foret, villfanget, i perioden 1.januar til 30.april i de naturlige gyteområdene for skrei.»

Visste du forresten at det finnes et eget VM i skreifiske?

Skrevet av Tiril Haarsaker

Kilder:

http://www.seafoodsource.com/newsarticledetail.aspx?id=14818

http://matlidenskap.blogspot.no/2012/01/skrei.html

http://www.aperitif.no/content/view/full/29526

http://snl.no/Norge/fiske_og_fangst

Bildene er hentet fra Norges sjømatsråd.

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Beskyttede betegnelser

De blå og hvite merkene viser vei til norske matskatter. Produktet har oppnådd status som en beskyttet betegnelse og har fått et offentlig og juridisk vern mot kopiprodukter. Det er da også dokumentert at produktets særegne kvalitet og omdømme stammer fra et bestemt geografisk område eller en tradisjon. Landbruks- og matdepartementet eier beskyttede betegnelser. Matmerk har som oppgave å veilede og informere om ordningen.

Dette innlegget ble publisert i Beskyttede betegnelser, Film, Sesong, Skrei, Spesialitet. Bokmerk permalenken.

En kommentar til - Skreien kommer!

  1. ninni sier:

    Hvordan ovnsbaker jeg skreien?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>