DSC_0024

Sinte snille bær

Aaarooniiaa… Det høres så søtt og forlokkende ut. Ikke rart det overrasker når det så hogger til i munnen da jeg tar noen av disse store blåsorte bærene i munnen for første gang. Det føles også litt forbudt. De ser jo strengt tatt ut som bær fra hekken til naboen.

Karl Erik Sylling er en driftig og allsidig bonde, som for å ha flere bein å stå på som heltidsbonde, startet å dyrke Aronia. Siden 70-tallet hadde det vært dyrket solbær på gården og med de samme maskinene som han høster solbærene med, kunne han høste Aroniabuskene etter at solbærsesongen var ferdig: vips, var enda en næring født på gården

Gården til Sylling ligger på et platå i Øvre Eiker, helt uskjermet i en vakker dal

Bærene er sprekkferdige. Akkurat klare til å høstes. Heldigvis er det pent vær!

Sylling har på mange måter skapt seg sitt eget marked. Da han plantet de første buskene 15 år siden var ikke etterspørselen påtrengende. I dag leverer han mye juice og saft til helsekost-markedet. Men han er også en av hovedleverandørene til VÅR, gourmet fruktmosten som er utviklet til å passe til ulik mat. I varianten VÅR Eple, Kirsebær og Aronia fruktmost er det Aronia-bæret som bidrar til å gi fruktmosten en vinøs karakter. Aroniabærene gir mosten følelsen av tanniner og det er det som gjør at denne varianten av VÅR blant annet passer godt til vilt og annen kraftig mat.

Aronia passer dessuten også godt på grunn av sin syrlighet til matlaging, spesielt til sauser. Men de passer også som hekk! Aronia-busken blir brukt som prydbusker uten at folk vet at bærene er helsebomber. De inneholder faktisk tre ganger så mange antioksidanter som blåbær og krekling.

Etter noen titalls bær ute på den vakre åkern en solfylt septemberdag har jeg i hvertfall skjønt hva slags hekk jeg skal ha foran rekkehuset.

Her kan du lese mer om kirsebærene som brukes i VÅR: Kirsebær for de få

 

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i Reportasjer, Spesialitet og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>