Sashimi med Ishavsrøye

Sashimi med fisk fra de iskalde vann i nord

Ikke et vondt ord om Salma, men har du smakt Ishavsrøye Vesterålen? Det er en av Norge mest delikate kvalitetsfisk. Prøv Sashimi med opphav fra de iskalde vann på Vesterålen. Sjørøye er en  laksefisk med utbredelse i polare strøk med vanntemperatur mellom 0 og 13-14 °C. Det som skiller sjørøye fra annen fisk er at den er såkalt anadrom, det vil si at den veksler mellom ferskvann, sjøvbann og brakkvann. På Vesterålen har de drevet oppdrett av denne spesielle fisken siden 1980-tallet.

 Opprinnelig fisket lokalbefolkningen den fra vassdragene da sjørøya kom tilbake til elva etter vårens sjøopphold, fordi det var da fisken hadde den beste kvaliteten.

Oppdrettsmetoden simulerer sjørøyas naturlige livssyklus. Oppdrettsteknologien er nøye  utviklet for å tilferdstille fiskens behov.

Se etter merket for beskyttelse for å sikre deg at du får ekte Ishavsrøye Vesterålen. I fiskedisken må du spørre etter opprinnelse, emballert i frossendisken kan den være merket med merket for Beskyttet betegnelse.

Oppskrift på Sashimi med Ishavsrøye Vesterålen

300 g filet av ishavsrøye i biter

2 dl soyasaus

1/2 dl honning

1/2 rødløk

1/2 chilli

1 vårløk

sesamfrø

koriander

lakserogn

Marinade

Bland soyasaus, honning, finhakket rødløk og finhakket chilli. Ha marinaden på filetene rett før servering. Strø på finhakket vårløk, sesamfrø, hakket frisk koriander og lakserogn,

Sereves med en gang!

P.S Ishavsrøye er meget, meget sunn. Fettinnholdet er lavere enn hos andre laksefisker, og nesten 80 prosent av fettet er sunne en- og flerumettede fettsyrer. Den er også rik på vitamin A, D og B12.

Oppskriften er hentet fra boka Mellom Bakkar og Berg av Kristin Hove.

Beskyttede betegnelser

De blå og hvite merkene viser vei til norske matskatter. Produktet har oppnådd status som en beskyttet betegnelse og har fått et offentlig og juridisk vern mot kopiprodukter. Det er da også dokumentert at produktets særegne kvalitet og omdømme stammer fra et bestemt geografisk område eller en tradisjon. Landbruks- og matdepartementet eier beskyttede betegnelser. Matmerk har som oppgave å veilede og informere om ordningen.

Dette innlegget ble publisert i Beskyttede betegnelser, Oppskrifter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>