ola-hedstein-kslmatmerk01

Omtanke for kjøttkaka

Debatt! Matkommentator Jonas Brække i Dagsavisen reagerer på at vi i Matmerk vil beskytte kjøttkaker. Vi må jo selvfølgelig svare på kritikken. Vi publiserer her vårt svar skrevet av Matmerk-sjefen Ola Hedstein i dagens utgave av Dagsavisen. Vi håper at så mange som mulig engasjerer seg i denne debatten. Hvilke norske matskatter skal vi beskytte? Er ikke de immaterielle rettigheter for matprodusenter like viktig som i andre næringer?

 

«Vi vil ha debatt om hvilke norske produkter det er viktig å sikre har en kvalitativ standard: vi vil at forbrukere er sikret ekte vare. Kjøttkaker kan produseres med GMO-fôra kylling fra Tyskland, tilsatt Tapiokastivelse på en fabrikk i Polen – blir det kjøttkaker da? Eller – Vossakorv kan i teorien produseres med kyllingkjøtt fra Tyskland på en fabrikk i Arnhem – blir det da en Vossakorv?

Lista viser ti kjente norske produkter som vi mener er verdt å beskytte mot kopister som ønsker å ri på andres suksess, kopister som bruker etablerte produktnavn, men går på akkord med kvalitet. Dette er norske matskatter som klippfisk, Gudbrandsdalsost, lefse, norsk øl, pinnekjøtt, Ridderost, Røros smør, røykelaks og Vossakorv. Vi mener at produsentene må sikre seg at ikke hvem som helst kan produsere disse produktene med en ukritisk holdning til kvalitet og valg av råvarer. Vi tror det har betydning for produktenes status at pinnekjøttet ikke kommer fra New Zealand, at tørkingen skjer etter strenge kvalitetskrav, at røykelaksen virkelig er røyka. Og vi tror at det kan ha en verdi at det settes noen kriterier for hva ekte kjøttkaker er. Kanskje er oppskriften til Jonas Brække et godt utgangspunkt – den inneholdt i hvert fall ikke en lang liste av unødvendige tilsetningsstoffer. Beskyttelsene kan uansett gi rom for en rekke oppskrifter på samme produkt.

Franskmennene ga beskyttelse til Roguefort i 1666. Det var starten på det som har blitt en av verdens mest kjente ordninger for beskyttelse av produktnavn, AOC. Siden den gang har produkter som fetaost, mozarella og falukorv fått beskyttelse i EU. Hvorfor skal ikke vi beskytte våre norske matskatter?

Markedet for norske matspesialiteter har vokst med hele 13 % fra 2010 til 2011. Og omsetningsverdien har kommet opp i hele 2,6 milliarder. Det er en grunn til at alle dagligvarekjeder satser mer på matspesialiteter enn noen gang. Er det dagligvarehandelen som skal sikre oss ekte vare? Immaterielle rettigheter for matprodusenter er like viktig som i andre næringer.»

(Dette innlegg ble skrevet av adm. dir Ola Hedstein og sto på trykk i Dagsavisen 28.01.12)

Se hele vår 10 på topp liste her: http://www.matmerk.no/nyhet/2012/mamerks-topp-10-liste-disse-vil-vi-beskytte

Her kan du også lære mer om de fantastiske produktene vi allerede har beskyttet i Norge: www.beskyttedebetegnelser.no

Hvilke norske matskatter skal vi beskytte? Trenger vi beskyttede betegnelser? Eller skal hvem som helst kunne slenge på navn betegnelser som røykalaks, pinnekjøtt og Vossakorv på sine produkter?

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Beskyttede betegnelser

De blå og hvite merkene viser vei til norske matskatter. Produktet har oppnådd status som en beskyttet betegnelse og har fått et offentlig og juridisk vern mot kopiprodukter. Det er da også dokumentert at produktets særegne kvalitet og omdømme stammer fra et bestemt geografisk område eller en tradisjon. Landbruks- og matdepartementet eier beskyttede betegnelser. Matmerk har som oppgave å veilede og informere om ordningen.

Dette innlegget ble publisert i Beskyttede betegnelser, Spesialitet, Stolt Matbransje og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>