torrfisk_torket

Norsk urmat proppfull av proteiner

Mange som er opptatt av lavkarbo-mat eller såkalt steinalderkost, jakter på proteinholdig mat.  I tillegg kommer alle kroppsbyggerne som er mer enn gjennomsnittet interessert i aminosyrer og muskelbyggende næring.

Her er kanskje noen alternativer som få har tenkt på før:

Gamal ost frå Vik og Tørrfisk fra Lofoten.

Dette er norsk tradisjonsmat vi har spist i hundrevis av år og faktisk noe av det mest proteinholdige du kan spise. Sikkelig vikingkost!

Gamalost fra Vik innholder 50 gram protein per 100 gram og bare et gram fett!  Tørrfisken innholder hele 78, 5 gram protein per 100 gram. Er det ikke litt tøffere med skikkelig mat enn proteinpulver som innholder all verdens mulige tilsetnings- og kunstige søtningsstoffer?

Jeg skal forresten teste ut om ”tidlig krøkes”-metoden har noe for seg og skal nå starte og mate lille gutten min på 7 måneder med gamalost. Jeg altså personlig ansvar for at norske mattradisjoner skal overleve.

Gammalost  frå Vik og Tørrfisk fra Lofoten er forresten to produktbetegnelsene vi i Norge har beskyttet under merkeordningen Beskyttede betegnelser som skal hindre etterligning og ta vare på produksjonsmetoder av norsk mat.

Beskyttede betegnelser

De blå og hvite merkene viser vei til norske matskatter. Produktet har oppnådd status som en beskyttet betegnelse og har fått et offentlig og juridisk vern mot kopiprodukter. Det er da også dokumentert at produktets særegne kvalitet og omdømme stammer fra et bestemt geografisk område eller en tradisjon. Landbruks- og matdepartementet eier beskyttede betegnelser. Matmerk har som oppgave å veilede og informere om ordningen.

Dette innlegget ble publisert i Beskyttede betegnelser, Featured. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>