Grenseskilt

Norges nordligste og østligste ysteri

Ikke langt unna den russiske grensen ved Svanhovd i Pasvikdalen på grensen mellom Finland og Russland,  ligger et lite bruk. Fra veien ser man ikke noe spesielt.

Men møter man først mannen som driver gården, skjønner man fort at her skjer det noe svært spesielt. Om du blir fasinert av lidenskap og iver blant franske ostebønder så lar du deg begeistre av denne finnmarkingen også.

Legg merke til a Øverli merke ostene sine med "best etter"

Ostemaker Ivar Øverli produserer de halvfaste hvite ostene Gouda, Tomè Pasvik, Kvit Gardsost, og Raclette Pasvik

Øverli var interessert i å se mulighetene av å videreforedle på gården. Han har en melkekvote som tilsvarer 15 kyr. De tre ekstra kyrne han har bidrar med dagsfersk melk til ysting.

-   Jeg bruker dagsfersk melk som ikke pasteuriseres. Slik får ostene med seg gardskulturen, alle mikroorganismene fra kulturen rundt gården hvor kyrne beiter. I industrielt fremstilt ost tilsettes 3-4 melkesyrebakterier hver gang og alle oster blir helt like. Her får alle ostene sine unike kvaliteter fordi ulike mikroorganismer gir ulike nyanseforskjeller, forklarer han.

- Det som også er så utrolig fordelaktig med denne produksjonen er at jo eldre han blir jo bedre blir han!

Spesiallagd ostekar fra Sogn

-  Jeg overbøy for dette i rustfritt stål med kobberbunn. Han som laget slike ystekar fortalte aldri hemmeligheten bak det så nå produseres de ikke lenger heller i Sogn.

Over ystekaret er det en liten kran hvor melken kommer rett fra den melkede kua og ned i ystekaret.

I dag har Øverli en begrenset produksjon og markedet er lokalt. Blant annet har Rica-hotellet i Kirkenes osten hans på menyen gjennom ”Lokalmat på menyen”-programmet Ricakjeden og Matmerk samarbeider om. Han har forespørsler fra osteutsalg og restauranter i Oslo, men har ikke muligheten til å forsyne alle som vil ha.

-  Men jeg har ambisjoner! Jeg skal opp i en produksjon på 2500 kg i året som jeg skal yste i løpet av 40 uker i året.

Her forklarer Øverli det store nye fjøset med gardssbutikk og plass til større produksjon.

En som inspirerte Øverli var Astrid Aasen fra Gangstad Gårdsysteri som holdt kurs for lokale bønder på Bioforsk sitt senter på Svanhovd. Etter dette har han vært på kurs i regi av Norsk Gardsost i Kvinesdal. De første to årene bygde han om badet til et testysteri for å bevise seg selv og Mattilsynet at han kunne produsere ost. – Da kjørte vi inn melka i en rampe bak huset, forklarer han.

Testysteriet forvandles igjen til et bad for familien i Pasvik.

I dag er han tom for det meste, men en liten smakebit har han.

Gul ost

- Gulost kan man egentlig bare lage om sommeren når kyrne er ute og beiter gress. Det er det som gir gulosten den gule fargen, forklarer Øverli.

Han oppfordrer nordmenn til å bruke ost som mat og ikke bare som pålegg. – Franskmenn har som regel alltid en ostebit på bordet til middag!

Fra veien ser man ikke at her skjer det svært så spennende osteproduksjon. Planen er gårdsutsalg på Norges nordligste og østligste ysteri.

Mer om produksjonen til Ivar Øverli kan du finne på hans nettsider: www.ostemaker.no

Dette innlegget ble publisert i Reportasjer og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>