Bakte-fiken

Når du virkelig skal imponere

Her er et svært lekkert forslag til helge-menyen. Hva med å imponere med jordskokksuppe, eple og byggrynsalat, reinsdyrfilet og bakte fiken?

Bakte fiken med Haukeli-chevre, honning og valnøtter

4 friske fikener
4 skiver Haukeli-chevre
8 valnøtter, grovhakkete
flytende honning

Forvarm ovnen til 200 °C. Kutt toppen av fikenene, hul dem ut og fyll dem med Haukeli-chevre, hakkede valnøtter og honning. Ha fikenene i en ildfast form og stek dem i cirka 10 minutter, til de har fått gyllen farge og osten bobler.

Eple og byggrynssalat med selleripuré og Holte-kyllinglever

300 g kokte byggryn fra Skjåk.
2 syrlige epler
1 ts flytende honning
2 stilker vårløk, finsnittet
2 ss hakket frisk timian
1 ss god olivenolje
saften av ½ sitron
½ liten sellerirot
2 ss smør
4 Holte-kyllinglever
litt smør til steking
salt og pepper

Legg byggryn i bløt over natten. Hell av bløtevannet, tilsett vann så det dekker og kok møre i cirka 40-50 minutter. Del og rens eplene, og skjær dem i små terninger, gjerne med skallet på.  Bland epleterninger, byggryn, vårløk og timian. Ha over olje, sitronsaft, honning og smak til med salt og pepper.
Skrell og grovdel selleriroten. Ha bitene i en kjele med vann så det dekker, kok dem møre og hell av vannet. Mos sellerirot med smør til en til fin puré, smak til med salt og pepper.  Tørk og del kyllinglever i passende porsjonsstykker, og krydre med salt og pepper. Stek kyllingleveren til den er gyllenbrun utenpå og lett rosa inni, cirka 1 minutt på hver side.  Legg byggrynssalat og selleripuré lagvis og topp med kyllinglever.

 

Pepperstekt reinsdyrfilet med rotmos, frisk timian og glace

200 g reinsdyrfilet (Gjerne fra Varanger Vilt)
litt smør til steking
1 ss frisk grovmalt pepper
2 små persillerøtter
4 gulrøtter
½ ts smør
½ ts salt
½ ts sukker
1 ss smør
frisk timian til pynt
god søt balsamicoglace

Tørk reinsdyrfileten, rull den i pepper og stek fileten til den har fin stekeskorpe og er rosa inni. La den hvile. Rens og del persillerot og gulrøtter i biter og kok møre med salt, smør og sukker. Hell av vannet, tilsett smør og mos til du har fin konsistens, Skjær fine skiver av reinsdyrfileten og anrett på fat med rotmos og glace på toppen. Pynt med en timiankvast.

(Denne har vi lagt ut før, men den tåler en repetisjon..)

Jordskokksuppe med spekeskinkechips og sibirgressløkolje

6 jordskokker
1 løk, finhakket
1 ss olivenolje
5 dl vann
1 dl hvitvin
1 dl kremfløte
2 ss smør
4 skiver spekeskinke
salt og pepper
sibirgressløkolje fra Nordlysmat til servering

Skrell jordskokker og skjær dem i skiver. Varm olje i en gryte og fres løken blank, tilsett hvitvin og fløte. Ha i jordskokkene og vann til det dekker. Kok suppen under lokk ved svak varme i cirka 20 minutter, til jordskokkene er møre. Ha jordskokker og smør i en blender og kjør til en glatt mos, og spe med kraften til suppen har god konsistens. Smak til med salt og pepper. Stek spekeskinke i medium varm panne til den er brun og sprø. Server suppen i varme skåler med noen dråper gressløkolje og spekeskinkechips.

Foto og oppskrift: Kraftbyrå

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i norsk tapas, Oppskrifter, Spesialitet og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>