MellomBakkarOgBerg

Mellom Bakkar og Berg

Da snøen fortsatt lå tett over landskapet i begynnelsen av året begynte Kristin Hove det spennede eventyret som nå har resultert i en litt større kokebok enn planlagt: Mellom Bakkar og Berg. Les om hennes spennende matreise i Norge her som gjesteblogger på Stoltmat:

Jeg kom tilbake til Norge etter et 7 års opphold i England og Australia og nå var nysgjerrigheten på dette langstrakte landet og dets mange tradisjoner og spennede råvarer større en noen gang. Det er først når man står på utsiden av sine egne tradisjoner og historier at man skjønner hvor unik bygdekulturen og de norske råvarene er.

Da jeg begynte å undersøke hva som skjedde rundt i distriktene i Norge, på gårder og på kjøkkener, oppdaget jeg at Matmerk allerede hadde vært rundt på mange av de stedene jeg ønsket å besøke. Etter at de stadig dukket opp i sammenheng med gårdsmat og gode råvarer, bestemte jeg meg for å bruke deres merkeordning som en guide for hvor jeg burde reise. Det vil si at jeg har besøkt steder og produsenter som har fått sine produkter godkjent som Spesialitet eller beskyttet via merkeordningen Beskyttede betegnelser. Det betyr at råvarene eller produktene er kontrollert etter strenge kriterier, og de er da ofte enklere å finne igjen i butikkene rundt om i landet. Tusen takk til Matmerk dere gjør en flott jobb!

Første tur gikk til bygden Tingvoll hvor jeg besøkte Tingvollost. Forventningene til den beryktede osten Kraftkar ble innfridd da jeg fikk den servert mens Egil Smith Meyer fortalte historien til det lille osteysteriet. Jeg har nå skjønt at et norskt ostefat lett kan være mer spennende enn et fra Europas sydlige land.

Egil viste seg å være akkurat som en av de mange menneskene jeg har møtt på tur. Engasjert, positiv og ressursterk. Inspirert reiste jeg videre innom Siv Holmeide på Den Glade Ku som serverte nyrørt mølsgraut, solbærsylte og vaffler. Det varmet godt den dagen jeg var i Tingvoll. Slik begynte boken tidlig i mars og ble ikke avsluttet før sent i august. Da hadde listen over besøksplasser blitt større, kunnskapen om norske råvarer vokst, og entusiasmen til de mange bønder og produsenter rundt om i Norge satt sitt preg. Jeg har blandt annet lært om de nyttige urtene man kan bruke fra Finnmark av Torill Bakken Kåven fra Nordlysmat. Jeg har plukket ramsløk og engsyreblader sammen med Marte U. Moen og Max Hansen på Sørlandet og smakt på årets første sider fra Hardanger sammen med Torill Widding, Sjur Jaastad og Jarle Haustveit . Jeg har hørt historien om Tjukkmjølka fra Røros, livlig gjenfortalt av Kjell Anders Sandkjernan. Jeg har kjent den stramme tørrfisklukten i Lofoten under tørkeperioden, smakt på nyplukkede Ringerikserter på Røyste og lært om delikatesse-rakfisk av ishavsrøye av Anne Hasselknippe og Ole-Ivar Bakken.

På tur rundt i Norge har jeg blitt tatt godt i mot og gjestfriheten har vært stor. Jeg har lært mye av alle som jeg har møtt og er takknemlig for den tiden jeg fikk sammen med dem alle. Nå håper jeg at denne boken vil lære leseren mer om både de nye og eldre råvarene som har vært produsert i Norge i flere generasjoner. Jeg håper den vil inspirere til å ta i bruk den tradisjonelle spekematen, grøten og tørrfisken i nye retter og moderne vrier. Og ikke minst, stopp ved det neste gårdutsalget du før kjørte forbi.

Jeg håper også at vi alle kan bli mer stolt over det som dyrkes og produseres mellom bakkar og berg rundt om i Norge.

God tur.

Kristin Hove

Kristin Hove

 

Her kan du kjøpe boken: versal.no Boka skal og være tilgjengelig i bokhandelen.

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Beskyttede betegnelser

De blå og hvite merkene viser vei til norske matskatter. Produktet har oppnådd status som en beskyttet betegnelse og har fått et offentlig og juridisk vern mot kopiprodukter. Det er da også dokumentert at produktets særegne kvalitet og omdømme stammer fra et bestemt geografisk område eller en tradisjon. Landbruks- og matdepartementet eier beskyttede betegnelser. Matmerk har som oppgave å veilede og informere om ordningen.

Dette innlegget ble publisert i Beskyttede betegnelser, Spesialitet, Stolt Matbransje og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Mellom Bakkar og Berg

  1. Tilbaketråkk: Kvalitetsikret kokebok i bokhandel nå! | Imagasin.info

  2. Tilbaketråkk: Kraftkarsalat | Stolt mat

  3. Tilbaketråkk: Vafler og mølsgraut | Stolt mat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>