Tørrfisk fra Lofoten

Lutefisksesongen er i gang!

I går, den 13.oktober, åpnet restaurant Gamle Raadhus i Oslo sin lutefisk-sesong.  For å behage alle gjester var alle varianter av tilbehør satt frem: Brunost, bacon, sirup, ertestuing, lefser, sennep, poteter, flatbrød, norsk øl og akevitt. Diskusjonene startet med en gang rundt bordet om hva man selv var vant med som tilbehør.

En som hadde en ekstra tyngde i disse diskusjonen var orakelet i norsk matkultur, Astri Riddervold , som kunne fortelle at det som alle i dag kan enes om er obligatorisk, baconet, var noe man begynte med  på 1800-tallet. Før dette ble det kun brukt smør og sennep eller sauefett. Hun fortalte og at brunost-tradisjonen egentlig var fra Trøndelag. Der kan man spise lutefisk også med tyttebær.

Apropos baconet. Det som ble servert på Gamle Raadhus ble spesialutviklet av Gilde. Ordentlig gode biter i ordentlig deilig ribbefett.

Som tilbehør til lutefisk skal det helst være potet av ypperste klasse,  på Gamle Raadhus kunne man velge mellom både Ringerikspotet fra Ringerike og Gulløye fra Nord-Norge, begge beskyttede potetsorter.(Begge potetsorter er for øvrig krevende i produksjon og må kokes og behandles varsomt)

Ingenting var tilfeldig. Ikke bare var potetene og baconet nøye utvalgt. I år ble det også servert Spesialitet-merket flatbrød fra Skreppa.

Tilbehøret er viktig. Årets lutefiskelsker, som i år ble  Gert Nygårdshaug, viste frem sin ekstra brede gaffelsom han alltid tar med til lutefiskmiddager. HAn vil sikre seg at han får med litt av alt av tilbehøret.

Nok snakk om tilbehør. Festens midtpunkt selv fikk de allerbeste skussmål!  Lutefisken bladet fint og var nok saltet. Utgangspunktet var da også ekte Tørrfisk fra Lofoten.

Overraskende nok er ikke lutefisk-tradisjonen 100 prosent urnorsk. I følge Riddervold som er Norges ledende innenfor matkultur og historie,  så skal den første nedtegnede oppskriften på lutefisk være fra kokka til biskopen av Konstanz ved Bodensjøen i Tyskland på 1500-tallet. Men, den ble laget med tørrfisk fra Norge skal vite.

Med på seansen var  også Yngvar Brusevold  og Jan Andersen fra Kongelig Norsk Lutefisklag. De er embetsmenn og kan derfor bære det blå båndet som de dekorerer med merker fra ulike serveringssteder hvor de har spist lutefisk. Yngvar Brusevold er såkalt Consul og ambassadør. Til alle lutefiskmiddager kler de opp i smoking og så leser de en prolog og synger følgende hymne:

O Lutefisk, vi bøyer oss For kongen iblant spiser.Din skjelv av mykt belutret liv,fortjener alle PriserHvert år vi venter like spent,med vann i Mund og håpet tent.O lutefisk, Din frelste flokkÆrbødighet Dig viser. O Lutefisk, Sublime SolHvor finnes vel Din mage ?Vi lader Wien sin Wurst i fred.Og Rom sin Pizza bage.Må Svensken ha sin sure sild,og Dansken spise hva han vil,med Dig serveres på vårt Bordvi intet annet smage. O lutefisk, celestia.Celebritet, deslige.Om duft av Dig til himlen når,misundes jorderige.I bad av gyldent Baconfetttil sammen med en hvit PotetDu fryder oss så himmelsk atAll jordisk Lyst må vige.(Tekst: Oscar Kvåle Mel: O Tannenbaum)

Godt drikke hører og med

Skål og ha en god sesong! Det ryktes for øvrig som at de beste lutefisk-restaurantene fort kan bli fullbooket. Noen har allerede åpnet for bestillinger for 2012-sesongen på grunn av allerede fullbooket 2011-sesong.

 

Beskyttede betegnelser

De blå og hvite merkene viser vei til norske matskatter. Produktet har oppnådd status som en beskyttet betegnelse og har fått et offentlig og juridisk vern mot kopiprodukter. Det er da også dokumentert at produktets særegne kvalitet og omdømme stammer fra et bestemt geografisk område eller en tradisjon. Landbruks- og matdepartementet eier beskyttede betegnelser. Matmerk har som oppgave å veilede og informere om ordningen.

Dette innlegget ble publisert i Beskyttede betegnelser, Reportasjer og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Lutefisksesongen er i gang!

  1. Yngvar Brusevold sier:

    Hei. Ragna, og takk for sist. Jeg vil gjerne bruke noe av dette stoffet i NKLLs medlemsblad som jeg er redaktør for. Mandag morgen kl. 08.oo skal jeg til trykkeriet for å legge siste hånd på årets blad. håper du ikke har noe imot å «låne»noe bilder og tekst fra deg. Jeg vil selvfølgelig oppgi kilde.
    Med lutologisk hilsen
    Yngvar Brusevold

  2. ragna sier:

    Hilser lutologisk tilbake! Selvfølgelig kan du bruke tekst og bilder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>