Kraftkarpizza MBB

Kraftkarpizza

Stoltmat feirer internasjonal gullmedalje til den Spesialitet-merkede Kraftkar med en Kraftkarpizza-oppskrift og en prat med den stolte meieribestyreren Egil Smith-Meyer i familiebedriften Tingvollost.

Kraftkar fra Tingvollost har som en av fire produsenter fått gullmedalje under World Cheese Awards i Birmingham, Storbritannia,  i klassen blåmuggoster uten skorpe.

-  Hvorfor er det flere gullmedaljer og ikke en?

- Det er ikke det samme som i langrenn. Man kan ikke ha fire Northuger, men når det gjelder smak kan flere produkter ha en kvalitet som ligger på et gullnivå, forklarer Meieribestyrer Egil Smith-Meyer i Tingvollost.

I det som karakteriseres som verdens største ostemesse har 2500 ulike oster fra 34 land konkurert.

- Vi meldte oss på fordi vi vil se hvordan vi når opp mot andre oster man gjerne finner i norske ostedisker.

-  Vi fikk jo for eksempel gull, mens en mer industriell fremstilt Roquefort-produsent fikk sølv. Også Saint Agur fikk sølv. Det er gjennomgående at industriell produksjon blir slått av håndverksbedrifter, forteller Smith-Meyer.

Meieribestyreren mener at flere norske oster kunne ha nådd opp i konkurransen.

-   Slik jeg mener at flere norske oster kunne ha fortjent Spesialitet-merket på sine oster, så mener jeg at flere norske oster kunne ha vunnet jeve medaljer i England. Men siden eksport ofte er uaktuelt så tenker kanskje flere at det ikke er noe vits i å være med.  Vi  ønsker imidlertid å vise at norsk ost er verdensklasse. Derfor er vi med.

-        Men satser dere på eksport nå?

-       Nei, men om vi gjør det er det ikke for å tjene penger, men fordi det ville vært tøft. Det er en del bryderi med å eksportere. For oss er markedet godt i Norge nå med den voksende interessen for norsk kvalitetsmat. Vi vil satse på kvalitet og ikke volum.

Det er nok å nyte Kraftkar som ost alene, men har du noen rester etter en osteaften med den norske medaljevinneren, så kan du bake en av verdens beste pizza også:

Kraftkarpizza:

Til en pizzadeig til 2 store pizza:

8 dl mel, 1 ts salt, 3 dl vann og en halv pakke gjær.

Kna og elt deigen godt og la heve i minst 2 timer på et lunt sted

Tomatsaus:

6 store tomater, & soltørkede tomater, 2 fedd hvitløk, 1 ss olivenolje, 1/2 ts salt, 3 fedd hvitløk, finhakket oregano og baslikum, litt sukker

Skåld tomatene og finhakk de soltørkede tomatene. Ha tomatene sammen med resten av ingrediensene i en kaserolle og mos alt sammen med en sleiv. Kok i 30 min og kjørsausen jevn med en stavmikser. Smak til med sukker.

Topping:

Mozarella, Norvegia og gullmedaljevinneren Kraftkar.

(Fra kjøkkensjef på Anno i Ålesund, Tore Kvamme som har bidratt til kokeboka Mellom Bakkar og Berg)

Sjekk ut Tingvollost sine nettsider for å vite hvor du får tak i den blå gullosten. Sjekk også ut Tingvollost sin Facebook-side. Er kan du få besvart spørsmål du har om osteproduskjon og tilgjengelighet.

For virkelige ostenerder: Listen over medaljeostene i alle kategorier.

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i Oppskrifter, Reportasjer, Spesialitet og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>