Bagstevold Gård 085

Kirsebær for de få

For en stund tilbake spurte noen meg om hvorfor ingen solgte kirsebær lenger. «Skal alt bare kalles moreller?» «Hm, vet ikke», svarte jeg da. Men nå har jeg lært.

Det er nesten ikke produksjon av kirsebær i Norge lenger. Men et sted er det kirsebær nok til de heldige få som etterspør: På idylliske Bagstevold Gård på Øvre Eiker.

Jordsmonnet og beliggenheten er ideel for kirsebærdyrking.

Sammen med nabogården, forsyner Bagstevold Gård Norge med nærmere 75 prosent av alt som produseres av kirsebær. Eller surkirsebær som det litt urettferdig heter.  De er jo ikke sure, de er jo bare syrlige. Og det er nettopp derfor de trengs til VÅR. Bærene gir en syrlighet og fylde, i tillegg hint av krydder som skyldes kirsebærkjernen.

Jeg er med VÅR-sjefen Asbjørn Tandeberg til Bagstevold for å være med på innhøsting. Det er overskyet, visstnok perfekt vær for å riste på trærne. For mens moreller høstes for hånd kan kirsebærene ristes ned. Det er nå det gjelder. I flere uker har Amund Berger gått og smakt på kirsebærene og målt sukkerinnholdet slik at de treffer akkurat når bæret er perfekt for innhøsting.

Her sjekks briksen i et lite måleapperat. Briks er måleeneheten for sukkerinnhold. Det er viktig med riktig sukkerinnhold i forhold til modningsgrad når kirsebærene høstes.

- Det er viktig at bærene er modne nok og har riktig sukkerinnhold. Bærene kan godt være modne nok uten det riktige sukkerinnholdet, så det gjelder å passe på, forklarer Amund Berger. Gården ligger perfekt til for kirsebærproduksjon. Sandjorda med mye stein holder godt på varmen og det er god avrenning. Til VÅR brukes Stevens-sorten. Man vil ha den riktige syrligheten som gjør at VÅR ikke blir for søt, men et perfekt valg av drikke til mat.

På Bagstevold får jeg smake på noen av kirsebærene som fortsatt ikke er ristet ned. Jeg får også drikke flere glass med herlig kirsebærsaft på lunsjrommet.  Det er virkelig noe å lure på; hvorfor ikke flere enn VÅR-produsenten skjønner hva slags fantastisk råvare vi har med å gjøre. Er vi ikke sofistikerte nok: er vi bare på søtjakt?

Herlig hjemmelaget kirsebærsaft

 

 

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i Featured, Reportasjer, Spesialitet og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

En kommentar til Kirsebær for de få

  1. Tilbaketråkk: Sinte snille bær | Stolt mat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>