Eple og maskin

Jakten på den perfekte stramhet og spenst

Fra 5.november kom Spesialitet-merkede VÅR Eple Solbær inn i Vinmonopolets sortiment som alkoholfritt alternativ til mat.  Målet er at de andre fire VÅR-variantene følger etter. Jeg har fått være med da årets årgang ble ”smakt frem”.

Suksessårgangen av VÅR Eple og Solbær fra 2010 står på bordet. Det er en viss spenning i Findus Lier sine lokaler. Vil man kunne gjenskape samme smakskombinasjon med Eple og Solbær i 2011?

Rundt bordet sitter produktutvikler og medlem av Tines smakspanel Margrethe Aavatsmark,  prosjektleder for VÅR, Asbjørn Tandberg og tre representanter fra Findus Lier.

-        2010 hadde en stramhet som bare ble bedre og bedre, sier en spent Asbjørn.

Han er redd årets sødmefylte epler blir for mye å takle for solbærene. (Les om eplesmakingen 2011)

Men etter noen runder får gjengen bukt med eplesødmen til slutt. 2011- årgangen er sikret.

Apropos vinmonopolet, Asbjørn Tandberg forklarer at Eple og Solbær-varianten av VÅR faktisk kan minne litt om vin, nærmeste bestemt Bordeaux-viner fordi Sauvignon- og Merlotdruene har smaks- og aromaslektskap med solbær.

Allrounder til mat

Eple og Solbær-varianten er en virkelig allrounder som passer til mye mat. Det er en fruktmost med tilstrekkelig mengde syre til å takle relativt fet mat, som fårikål, myke oster og lyst kjøtt servert med fløtebaserte sauser. Samtidig er selve fruktsmaken ikke for kraftig, slik at den passer godt til lette kjøtt- og kyllingretter med tilbehør av grønnsaker tilberedt med moderate mengder krydder. VÅR Eple og Solbær passer også godt til de fleste tapasretter med unntak av de fiskebaserte.

-        Vi oppfordrer folk til å prøve seg frem selv, det gjelder å finne mat- og drikkekombinasjoner hvor drikken kan fremheve maten samtidig som den gir en ny smaksopplevelse og dimensjon til måltidet, sier Tandberg

I forkant av smakingen har jeg fått være med under produksjonen av råsaftene som skal blandes. I et rom med gigantiske maskiner og et helt vanvittig rørsystem er de nøye utvalgte råvarene endelig kommet så langt som å bli fruktmoster. Det er ikke fritt for at jeg blir litt imponert over anlegget til Findus på Lier.

Rips+Eple+ Rabarbara = ?

Også VÅR Eple, Rød rips og Rabarbra skal testes ut. Hvor mye av hver i år? Eplene har noe mer sødme i år og det må tas hensyn til.

Alle rundt bordet får utdelt fire glass med ulike mengdeforhold, samt originalen fra i fjor. I år blander man også inn 1,5% solbær for å spisse fruktsmaken enda mer samt for å påvirke fargen til å bli mindre sukkertøy-aktig. På markedet skal den ut som en rosé-variant.

Alle smaker. Det er stillhet. Man skal gjøre seg opp sine egne tanker før man blir påvirket.

Det er stor forskjell på 2010-varianten og de nye testmostene.

Så forklarer Asbjørn Tandberg:

-         Dere kjenner nå smakene adskilt fra hverandre, sødmen fra eplene, rips, kjernefrukt. Disse smakene kjennes hver for seg. Men de blir harmonisert  når mosten får stå litt. Etter tapping på flaske vil smakene bli integrert. Så i denne smakingen må vi bare sjekke ut om det vi vil ha med er tilstede.

Når stillheten brytes hamrer det løs med kommentarer:

- Jeg synes det smaker litt bananskall, en slags kjernebitterhet.

- Eplesmaken gir en grønn duft,

- Eplesødmen kom ikke så klart frem i denne.

- Jeg smaker helt klart ikke solbær i denne her.

- Denne har en tørrhet som tar maten, en flott spenst!

- Fin balanse, men noe tørrere. Kanskje litt for tam?

Variantene som diskuteres heter A, B, C og D pluss original. Ikke alle har samme favoritt. Men til slutt er det Tandberg og Aavatsmark som tar beslutningen om blandeforholdene

-        Hvordan finner dere frem til endelig blandeforhold?

-        Vi var nøye med at rabarbrasmaken ikke skulle ta overhånd, samtidig som vi ønsket den spenstige smaken og syren fra ripsen. Det var bare små justeringer mellom disse ingrediensene som skulle til for å lande på akkurat den smakssammensetningen vi var ute etter. Samtidig som det er viktig med nok syre for at fruktmosten skal passe til mat, må man også ha i bakhodet at noen kanskje ønsker å nippe til denne mosten som aperitiff i stedet, og da er det viktig at syren ikke tar overhånd. Dessuten vil en fruktmost med et noe moderert syrebilde trolig ha bredere appell, sier Asbjørn Tandberg. Resultatet er tilgjenglig hos utvalgte forhandlere. Kun VÅR Eple og Solbær er foreløbig tilgjenglig på Vinmonopolet.

Les mer om alle VÅR-variantene her:

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i Reportasjer, Spesialitet og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>