Klippfisk_web

Hva vet du egentlig om klippefisk?

Vår advokat Nina Hegdahl har vært på Sunnmøre og lært om klippfisk eller klippefisk som det egentlig heter. Det er ingen hemmelighet av vi i Matmerk ønsker å beskytte denne matskatten, men da Nina kom tilbake til Matmerk var det også med et sterkt ønske at også vi nordmenn får opp øynene for denne klippefisken.

Jeg har vært på besøk hos de tre musketerer i Fiskarstrand utenfor Ålesund. Brødrene Jakob, Sindre og Jan Petter Dypvik produserer klippfisk helt nede i vannkanten ved Borgundfjorden. Bedre beliggenhet skal du lete lenge etter! Med en slik utsikt fra arbeidsstedet hadde ikke jeg fått gjort særlig mye……

Men det har derimot familien Dybvik klart. Her har Dypvik laget klippfisk av første klasse i tre generasjoner. Over 100 års læring har gitt høy kunnskap om hvordan man lager den aller beste klippfisken og brødrene har lidenskap for det de holder på med.

De tre musketerene har nå satset på det norske markedet sånn at vi nordmenn skal få lettere tilgang til klippfisk i butikkene. Det er jeg veldig glad for! Klippfisk er svært populært i land som bl.a. Spania, Portugal, Brasil, Mexico og Den dominikanske republikk. I Norge derimot, er det mange nordmenn som enda ikke har fått opp øynene for dette produktet. Og det til tross for at vi her til lands har laget klippfisk i flere hundre år.

Hva er egentlig klippfisk? Klippfisk er saltet og tørket fisk, helst av torsk, men lages også av sei, hyse, lange eller brosme.

Før i tida foregikk tørkingen vanligvis utendørs på klipper og svaberg – navnet er egentlig klippefisk – mens det nå er mest vanlig med spesialiserte tørkeanlegg. Fra råvare til ferdig produkt er kunnskapen om riktig behandling helt avgjørende. Omsorgsfulle hender vasker og behandler hver enkelt fisk og legger den lagvis, atskilt av salt før tørking.

Klippfisk er lett å tilberede på mange ulike måter. Min siste oppdagelse er klippfisk med pasta og oliven med en fløtesaus med parmesanost – mums, mums – anbefales! Oppskriften finner du på http://www.dybvik.no/default.asp?menu=2&id=1463

Norsk klippfisk er kjent for å ha høy kvalitet og eksporteres for mange milliarder kroner hvert år. Klippfisk har alt; historie, håndverk, tradisjon, en smak av Norge og er til og med sunt! Jeg priser produsentene som ivaretar en viktig del av norsk matkultur og gjør det mulig for oss å finne mer enn lettsaltet torsk, laks, sei og makrell i butikken. Løp og kjøp!

Innlegget var skrevet av vår advokat Nina Hegdahl

Klippfisk Gran Reserva fra Dypvik fikk godkjent bruk av Spesialitet-merket januar 2012.

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i Reportasjer, Spesialitet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>