Hovedstaden har matmangfold

Denne høsten gjelder det å si i fra. Mat- og forbrukermyndighetene har sendt Matkjedeutvalgets rapport som tok for seg dagligvarekjedenes makt ut på høring. Men det er ikke bare bransjen som kan si i fra.  Vi forbrukere må  bruke forbrukermakten.

Det er lett å klage når det gjelder dårlig utvalg. Ok, om du kommer fra ei lita bygd  og kun kan velge mellom to lavprisbutikker skal det være lov. Men Oslofolk har ikke lov å syte. Vi er ikke avhengige av lavprisbutikken med begrenset utvalg. Om det klages burde det være rettet mot egen latskap som gjør at vi ofte ender opp på nærmeste hjørne når vi skal handle.  Vi har et knippe fullsortimentsbutikker med enormt utvalg, mange delikattesseforretninger spredt utover byen og Bondens Marked arrangeres med jevne mellomrom. Snart åpnes også en egen mathall på Vulkan. Bare det at vi har dette utvalget gjør meg stolt, ikke bare av utvalget, men av medforbrukerne som er med på å holde liv i disse stedene.

PS: Hvis du ikke kan se kartet her kan du finne det på http://stoltmat.no/kart

Oslo er et samlingspunkt for matkulturen i Norge. Ikke noe annet sted er nye norske spesialiteter og matskatter så tilgjengelig som her.  Det er takket være ”innvandrerne” i  Oslo som har flyttet til fra hele landet som har tatt med seg sine mattradisjoner. På Rådhusplassen den 16. og 17. september har alle, uansett om oppvokst  innerst i en fjord, utpå ei øy eller i en blokk på Tonsenhagen mulighet til å bli kjent med matkultur fra absloutt hele Norge og kysten utenfor. Da arrangeres landets største matfestival, Matstreif. Ingen annet sted i landet vil landets matkultur være så tilgjengelig: Spesialitet-oster, tradisjonsbakst, mel av gamle norske kornsorter, urter fra Finmark, viltkjøtt i alle varianter, kjekjøtt og 30 forskjellige norske ølsorter, sesongens frukt og grønnsaker og tidenes utvalg av fersk og bearbeidet fisk, er noen stikkord.

Oslofolk må kjenne sin besøkelsestid,  bruke forbrukermakta og vise at vi vil ha dette mangfoldet. Tøm fryseren for restene  fra svenskehandelen og gjøre plass til årets viktigste hamstring på Rådhusplassen.

Ragna Kronstad (Oslojente og informasjonsrådgiver for KSL Matmerk)

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i Spesialitet, Stolt Matbransje og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>