Blåbær, bringebær

Grøt: fra tradisjon til trend

Grøt er den eldste retten vi har her til lands. Gryn som kokes møre i melk og tilsettes fristende garnityr. Nå er den lengstlevende fløyelsmyke smaksopplevelsen i ferd med å bli veldig hipp og moderne. Grøt er blitt supermat!

Det er mange som antar at byggrynet var grunnlaget for grøten i Norge. Bygget var det mest brukte kornet i vikingtiden. Det ble betegnet som uvanlig sunt og næringsrikt, og var en meget sentral del av kosten. Bygg er blant annet en stor kilde til antioksidanter, kostfiber, B-vitaminer og mineraler.

Bygg betyr «det som dyrkes». Kornet har vært dyrket i Skandinavia siden steinalderen og er den sorten det dyrkes mest av i Norge. Trolig er det verdens eldste kulturplante.

Norges eldste rett

Sukker & kanelFra den tiden vi begynte med skriftlige nedtegnelser er det ingen rett som er blitt omtalt oftere enn grøten. Mange mener det er den eldste retten vi har. Grøten har lange tradisjoner i Norge og navnet har den fått fra det norrønske ordet grautr som betyr grovmalt eller grovkornet. I begynnelsen ble grøten nemlig basert på meget grovt mel. Kornene som ble knust i en steinmorter ga grøten en vesentlig grovere konsistens enn den grøten vi kjenner i dag.

Grøt med fluesopp

Vikingene mente at det kun var de fredelige som spiste grøt. Det ble sagt at hadde man spist seg mett på grøt, så gikk det ikke lenge før man sovnet. Ryktene sier likevel at det ble kokt grøt tilsatt store mengder med fluesopp, dette for vikingene som skulle gå berserk.

Udugelig uten grøthender

Konsistensen på grøten bedret seg da håndkvernen kom i bruk 300 E.Kristus. I tidlig middelalder ble grøten omtalt som hellig. En kvinne som ikke kunne koke grøt, kunne like gjerne pakke sammen, hun dugde i hvertfall ikke til å bli gift het det på folkemunne.

Klasseforskjell i grøt

EplemosRundt år 1340 fikk man kjennskap til risengrynsgrøten. Den i dag folkekjære grøten var på den tiden forbeholdt de rike. Dette da det var meget eksklusiv matrett. Tilgangen på ris var ikke stor på denne tiden. Det lå også en klasseforskjell i hvilken type grøt man spiste. «Folk flest» spiste havre-, bygg- og rugmjølsgraut, mens de mer velstående markerte seg språklig med risengrynsgrøt når de skulle være ekstra eksklusive i matveien.

Den store «Grøtstriden»

Per Christian Asbjørnsen ga i 1864 ut boken «Fornuftig matstell». I boken hevder han at bondekonene sløste med melet når de puttet rått mel ned i gryta etter at den var tatt av varmen. Han regnet med at mel for en halv million daler gikk tapt årlig. Dette førte til «Grøtstriden» – striden som ble ført blant folk og medier over hele landet. Redaktør i «Folke-vennen», Eilert Sundt, forsvarte bondekonene og måtte derfor fratre sin stilling. Det viste seg i ettertid at Sundt hadde rett.

Verdens første grøtbar

Rosiner & nøtterI 2011 åpnet verdens første grøtbar i København. I grøtbaren, som går under navnet «Grød», kan våre danske naboer meske seg med blant annet dessertgrøt, risotto og asiatisk risgrøt. Lasse Andersen, en av initiativtakerne bak det som har blitt en grøtsuksess, deltok i fjor i VM i grøtlagning. Dansken havnet nest øverst på pallen i den gjeve knokurransen. Andersen forteller at han lager grøten basert på tre enkle steg. Først kvernes kornene, så kokes de til grøt før man til slutt tilfører topping.

- Grøt har gått fra å være litt gammeldags til å bli moderne – ikke minst på grunn av den nordiske matbølgen som mange av de store danske kokkene sverger til, sier Andersen i et intervju med det danske matnettstedet AOK.

Skrevet av Tiril Haarsaker

KILDER:

http://snl.no/grøtstriden

http://www.klikk.no/helse/dinkost/ernaring/article414332.ece

http://www.matvareguiden.no/Byggryn

http://www.historieboka.no/Modules/article.aspx?ObjectType=Article&Article.ID=2321&Category.ID=1375

http://groed.com/

 

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i Historisk, Spesialitet, Stolt Matbransje, Uncategorized og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Grøt: fra tradisjon til trend

  1. Kristian Hoel sier:

    Spiste Fjordlands risgrøt i familiepakke kveld. Den var skikkelig god!

  2. Ritter’s twin sibling, Jeremy, instructed the latest You are able to Daily Media each of them got fled a good adoptive residence in Mn when they ended up Thirteen, afterwards becoming a member of the particular Latina Noblemen team in Chicago, il and having caught up in medicines plus louis vuitton mens wallets criminal offenses. Jeremy Ritter mentioned louis vuitton mens wallets they cleaned their take action yet close friend, Jeffrey, would not.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>