Er de ikke søte? Gamalost fra tidlig modningsfase

Gamalostkoden knekt

Det tok litt tid og det har vært et svært hardnakket forsøk med en god porsjon godvilje skal jeg innrømme.

Mange kan vel si jeg også er noe yrkesskadet. Eller i hvert fall skadet av å jobbe i KSL Matmerk. Vi jobber jo med Beskyttede betegnelser og Gamalosten frå Vik er jo en av disse matskattene som er beskyttet. Og ikke ha et nært forhold til den har plaget meg. Dere andre har muligens ikke samme forpliktelse, men det har hjulpet meg i kampen.

Jeg skal spare dere for et klønete språk ved å prøve å beskrive osten. Det finnes det dessuten mange utrolige poetiske versjoner av.  ”Han hev temparement som fin vin, og er lunut som ei altfor ven ungmøy; det er løyndomsfulle makter i han som i ingen annan norsk ost.» er vel den beskrivelsen jeg har lest oftest. Og så er det: » Ein frukost utan Gamalost er som et kyss utan kjærleik.»

Men plutselig så gikk det altså ned med en form for glede. Det gir meg en tilfredshet med dypde. Min måte å nyte den på er med godt brød, godt smør, godt syltetøy og med en kopp god te. Jeg tar den ikke som den er altså.

Med syltetøy

Hvor lenge har jeg prøvd?  Jeg har prøvd til og fra med noen måneders mellomrom i to år ca. Hemmeligheten var å ikke la det gå så lenge mellom hver gang.  Nå kan jeg ta det som en kveldsmatbit hver dag. Og jeg har blitt nysgjerrig på andre gamaloster. Finnes det smaksvarianter? Det skal nok bli en vanskelig jakt da meieriet i Vik er det eneste meieriet i Norge som produserer gamalost. Men det kan jo hende noen fortsatt har noe hjemmeproduksjon får jeg håpe.

I min research på enda bedre måter å nyte den på kom jeg over et treningsforum for fitness-folk, mennesker som bygger muskler. Det viste seg at de prøver å manne hverandre opp for å spise gamalost. Det er jo så proteinrikt og har bare 1 prosent fett. Matskatter kan altså alltid finne nye målgrupper.

Jeg må altså ikke manne meg opp lenger, jeg har knekt koden og som jeg sa til en kollega. ”Det hogger jo ikke så mye som brennevin” Har du tatt den lange veien og liker Congac eller annen brunt brennevin så klarer du veien til å bli en gamalostnyter du og! Lykke til!

Mer om Gamalost

Beskyttede betegnelser

De blå og hvite merkene viser vei til norske matskatter. Produktet har oppnådd status som en beskyttet betegnelse og har fått et offentlig og juridisk vern mot kopiprodukter. Det er da også dokumentert at produktets særegne kvalitet og omdømme stammer fra et bestemt geografisk område eller en tradisjon. Landbruks- og matdepartementet eier beskyttede betegnelser. Matmerk har som oppgave å veilede og informere om ordningen.

Dette innlegget ble publisert i Beskyttede betegnelser, Featured og merket med . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Gamalostkoden knekt

  1. Anne Sofie sier:

    Jeg er så heldig å ha blitt «lært opp» til å spise gamalost hjemmefra som barn. Kanskje ikke så rart med en mormor fra Sogn…. Men det jeg lærte av min mormor, var å ta meierismør under, og meierismør over osten. Da blir den mildere på smak, så når jeg skal kose meg, tar jeg en brødskive med gamalost og en kopp ingefærte. Suveren kombinasjon spør du meg! Passer godt, selv for en ernæringsfysiolog! Et annet tips er paprika på gamalosten. Da jeg var student på ernæringsinstituttet hadde min veileder, prof Jan I. Pedersen gamalost i matpakka hver dag. Smør ble nok litt i meste laget for ham, han mente paprika var bedre og sunnere :o

  2. ragna sier:

    Anne Sofie; Det var artig å høre om dine Gamalost-erfaringer. Jeg har faktisk prøvd å få barne mine med på det. Minstemann spiste det en stund faktisk. Jeg er også avhenging av smør ja:-) Skjønner også paprika. Spennende! Takk for tipset og tilbakemelding!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>