M2.2

Fredssmak på 17.mai

Røkt, urøkt, sirupsmarinert eller oljeglassert – og med figur som selve Norgeskartet, er fenalåret et must på et hvert tapasbord på landets største festdag!

- Fenalåret er norsk i form og smak. Det er ladet med den glade, gode tanke, forteller Gubran ”Tjukken” Bræk ved nisjébutikken Fenaknoken i Oslo. I butikken bugner det av røkte, urøkte, sirupsmarinerte og oljeglasserte fenalår. Han sammenligner fenalåret med et våpen – et fredsvåpen.

Det finnes ingen grenser

- Alle gode hjem med respekt for seg selv har et sånt våpen tilgjengelig. Det er et tegn påraushet, romslighet og ydmyket.

Ifølge Bræk finnes det ingen grenser for hva man kan spise som tilbehør til fenalåret.

- Bruk fantasien! Fenalåret kan brukes til alt, det er selve fredssmaken. Det er ekte godt – ekte norskt godt.

Perfekt tapastilbehør

fena028

- Fenalåret er på mange måter det perfekte tapastilbehøret.

Det sier forfatteren bak kokeboken ”Mellom bakkar

og berg”, Kristin Hove.

- Det passer like godt med søte frukter som solbær og blåbær, som til en kraftig rømmedressing, fortsetter hun.

- Det er spesielt godt på pizza, til rømmegrøt og i salat.

Video: Slik skjærer du fenalåret 

Fenalår fra Norge

Fenalår fra Norge er saltet, tørket og modnet og eventuelt røkt lår av lam og sau av norsk opprinnelse. Fenalår fra Norge kan være smaksatt med krydder, urter, bær, honning, etc.

Fenalår er et unikt produkt fra Norge, både med hensyn til navnet og produksjonsmetoden. Betegnelsen fenalår har vært brukt i hele Norge, langt tilbake i tid. Betegnelsen fenalår har ikke vært brukt eller brukes i andre land.

Tradisjon fra vikingtiden

I Norge har vi en lang og sammenhengende tradisjon for fremstilling av fenalår. Mest sannsynlig stammer denne tradisjonen fra vikingtiden. Dette henger sammen med topografien og det norske klimaet som er spesielt godt egnet til tørking av bl.a. kjøtt.

Kunnskapen og kompetansen om å lage fenalår har blitt overført gjennom generasjoner og Fenalår har fått et sterkt omdømme som et tradisjonelt norsk produkt.

fenlaar2.jpg.550x411_q85_crop_upscale

For å bruke betegnelsen Fenalår fra Norge stilles det krav til både råvare, bearbeiding, foredling og sluttkontroll. Fenalår fra Norge kommer i to varianter, Tradisjonelt og Modnet. Forskjellen ligger i saltinnhold og modningstid. Ni ulike produsenter.

Video: Lag en deilig buffet

Eple- og sellerisalat

Har du lyst på et friskt og godt tilbehør til 17.mai-fenalåret? Frist dine gjester med en frisk og vårlig sidesalat! 

2 ss majones

2 ss sellerirot, hakket I terninger og kokt i 10 minutter

2 ss fløte

0,5 syrlig grønt eple, hakket i terninger.

Alt blandes sammen og serveres med Tind speket og marinert lammelår. (Oppskrift fra Tore Namstad, Kjell Tores Mat)

Har du tenkt over at fenalåret har samme form som et Norgeskart? Begynn å skjære i Nord-Trøndelag og fortsett ned til Hordaland…

 

Skrevet av Solveig Thiis-Evensen og Tiril Haarsaker

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>