Flatbrød

Få frem flatbrødet til 17-mai!

Ikke noe annet brød er like norsk som flatbrødet. Det er selve urbrødet i Norge. Før, i gamle dager, når man snakket om brød, var det flatbrød man mente.  Prøv ut det takkestekte fra Rørosbakern og lær deg å kjenne den skikkelige smaken.Dengang brød var flatbrød, ble det oppbevart i store stabler i stabburet og hadde holdbarhet i over et år. Det var en genial måte å lagre mel på som man ikke kunne lagres like lenge. Men gamledager begynner å bli en stund siden.  Vi nordmenn som ikke har en bakstekone som nabo eller innom på jevnlig besøk,  har lenge bare hatt to-tre  varianter å velge mellom i daglivarehyllene.

Men nå er mangfoldet på vei tilbake. Flere mindre produsenter satser. Rørosbakern sitt flatbrød, som man også kan finne på Joker-  og Rema 1000-butikker, lager forstatt flattbrød etter tradisjonell metode og har fått godkjent bruk av Spesialitet-merke fordi det skiller seg ut på smak og kvalitet.  Og det smaker virkelig ypperlig sammen med spekemat. Og ikke minst, Røros Smør og Røros Rømme.

Forslag til servering;

Lammerull med Røros Rømme, syltet kantarell og flatbrød

Lammerull fra Røros Kjøtt i tynne skiver

Skiver flatbrød fra Rørosbakern

Røros Smør

Røros Rømme, stivpisket

Til sylting av kantarell:

1 dl vann

2ss eddik 7%

4 ss sukker

100 g utvannet tørket kantarell

(Bløtes opp i ca. 2 dl vann i 10 minutter før du steiker den 10 g tørkede kantareller tilsvarer 100 g ferske kantareller)

20 g løk i tynne skiver

1 laubær

5-6 sort hel pepper

Kok opp vann, eddik og sukker Tilsett det øvrige og kok sammen i ca. 5 minutter. Ta opp soppen og serverer den sammen med flatbrød- og lammerullretten.

Ha en god 17-mai med masse flatbrød!

Les også:

Se smøret bli kinnet.

Flere Spesialitet-merkede bakevarer:  

Serveringsforslaget er hentet fra kokeboka Mellom Bakkar og Berg.

 

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i norsk tapas, Oppskrifter, Spesialitet og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>