Eple_patreet.

Eplesmaking

Slik som modningsgrad på druene er viktig for vinens kvalitet, er den perfekte modningsgrad på epler viktig før de presses til å bli gourmet fruktmost.

De ulike variantene av VÅR skal tilfredstille kresne ganer som drikke til ulik mat, gjerne matinteresserte som er vant til vin. Derfor er syre og sødmenivået veldig avgjørende for når eplene høstes og kan sendes til pressing.

Et perfekt eple til konsum som det heter i fruktbransjen, forkastes av VÅR -gjengen. I høst er jeg med og  lærer om alle sidene ved produksjonen av fruktmosten og i dag er turen kommet til prøvesmaking for å finne det perfekte VÅR-eple.

-          Vi er på jakt etter aromaen og syrligheten, men ikke sødmen, forklarer Asbjørn Tandberg i Fellesjuice i bilen på vei til Eple- og jultregården langs Kikutveien i Lier.

Da vi ankommer ser jeg bare måleinstrumenter, skjemaer, tall, apotekflasker med jod og blåfargede epleskrotter. Og jeg som trodde vi skulle smake!

-          Først vitenskapen, så sensorikken, smiler produktutvikler Margrethe Aavatsmark.

Eplene ligger sortert etter modningsgrad, om de har vokst på solsiden eller skyggesiden av treet og så videre.  Ved hvert eple er det notert briks-verdien.

Så startet smakingen, det går som følger:

-Aroma 10.4 vær så god

-Hm…nei, den har for lite aroma.

- Aroma  11. 5

-  Klart mer sødme..tresmaken er også borte

- Nå skal dere få smake solsiden av et solsideple!

- Hm, flott syre!  Merkelig nok…

- Rød Aroma 12 1 her en bit av den.

- Ah,  litt tre. Men ja midt i blinken! Bare å begynne å høste!

Aroma 10.4: Ikke så trå, men veldig syrlig.

Aroma 13, 8: Mest moden, lang ettersmak, nydelig, mye aroma, fantastisk!

Men tross begeistringene for denne siste varianten forkastes den til VÅR- dette er et såkalt konsum-eple.

Så følger en diskusjon om hvilke epler som kan vente litt og hvilke epler som eventuelt kan brukes allerede i første tappping neste uke. Det er blant annet en usikkerhet om syreutviklingen i enkelte av eplene. Det bestemmes til slutt hvilke epler man skal sette igang å høste umiddelbart.

Høy kvalitet

Generelt er fruktbøndene Harald Buttedahl og Ragnar Swiift, som er de to utvalgte leverandørene til VÅR, veldig fornøyd med sesongen.  Og det er ikke bare VÅR-gjengen som er nøye med innhøstingstidspunkt. De såkalte konsumeplene behandles omtrent like vitenskaplig:

For å avgjøre den perfekte innhøstingstidpunktet undersøker eplebonden eplene på tre måter: Først sjekkes sødmeinnholdet ved å måle av biks (måleenheten for sukkerinnhold) deretter påføres oppskjærte epler jod som farger stivelse blått. Eple må ha påbegynt prosessen med å gjøre om stivelse til sukker før de kan høstes. Jodtesten hjelper bonden med å se hvor langt denne prosessen har kommet. Og så sjekkes trykkfastheten. Dette gjøres to ganger på Forsøksringen i området.

Disse tre måleresultatene settes så inn i en formel og gir en såkalt streif-indeks.Denne indeksen gir så bonden et klarsignal til å høste eplene.

Det er altså langt i fra et tilfeldig bitt på et tilfeldig epletre som avgjør når eplene kommer ut til butikkene- eller om de presses til en flaske med VÅR.

 

 

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i Reportasjer, Spesialitet og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

En kommentar til Eplesmaking

  1. Tilbaketråkk: Jakten på den perfekte stramhet og spenst | Stolt mat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>