Mats Høilund i sitt rette element. Legg merke til stabelen med Kraftkar!

En ostedisk full av kjærlighet og lidenskap

Mats Høilund er 23 år gammel og elsker gamalost. Det er opplysninger nok til å bli nysgjerrig på denne karen. ”23 år gammel gamalostelsker” kunne blitt en fengende tittel for dette innlegget. Men Mats er mer.

På Twitter har @MatsHoilund har begeistret mange, med sin brennende kjærlighet for mat og ikke minst sin rause kunnskapsformidling.

Nå et det ikke bare en heldig gjeng matinteresserte på Twitter som skal få glede av Mats, men hele kundeskaren til Meny Holmen i Asker hvor Mats er ansatt som ostediskansvarlig fra 1. desember.

Mats Høilund får støtte av ferskvaresjefen Per Julius i å satse på kvalitet.

Bak ostedisken får Mats dyrket en av mange lidenskaper han har.

-        Mat og smak er veldig viktig for meg, det samme er tradisjon og ekte håndverk. Da er det naturlig at man begynner å få en lidenskap for ost.

Norge er gode på ost

-        En ostedisk med bare norske oster var ikke mulig før. Det er det nå. Mange av de norske ostene er like bra, om ikke noen ganger bedre enn sine søreuropeiske slektninger. Men det må inn fagfolk bak ostediskene. Det nytter ikke med deltidsarbeideren som ikke har kunnskap. Da kan man ødelegge mye som det er brukt tid og kjærlighet for å få til.

Gamalostelsker

Det er ikke mange i de yngre generasjonene som gleder seg over gamalostens lunefulle karakter.

Selv husker ikke Mats når han spiste sin først gamalost, det har han gjort hele livet. Han trenger ikke engang syltetøy, bare smør. Nå misjonerer han og for osten i ostedisken sin på Meny.

Kokkedrøm siden 4-års alderen

Grunnen til at den ungen kokken har et så utviklet forhold til så karakteristiske smaker er fordi han har et langt forsprang på de fleste hva kommer utviklet smaksorganene.

Han visste han ville bli kokk siden 4- års alderen og har smakt og vært nysgjerrig hele livet.

-        Om det muggent, slimete eller hvor langt inne dyret det sitter, jeg har smakt på det! Når det gjelder smak så tror jeg at vi utvikler oss. En som er vant å spise Grandiosa setter nok ikke like stor pris på en vellagret salami. Det krever litt å sette pris på aromaer og kompleksitet, tror Mats.

Selv skyr han ferdigmat fordi han mener den er laget uten hjerte og sjel.

-        Kjærlighet og lidenskap er like obligatorisk som salt og pepper!

-        Men hvordan er det å invitere deg på middag? Du må jo oppleves som veldig kravstor?

-        Det er mye mer tilfredsstillende å spise en mislykket middag av noen som har prøvd med hele sitt hjerte enn å kjøpe hvilen som helst ferdigrett!

Småskala ikke alltid kvalitet

I ostedisken på Holmen har Mats Høilund allerede rukket å få bestilt inn Munkeby, ostene fra Tingvollsost og ryddet plass til Gamalost frå Vik blant annet.

Kraftkar fra Tingvollost har fått en naturlig hedersplass

-        Målet mitt er å yte fantastisk god service og gi gode anbefaling. Jeg ønsker også å presentere oster som ikke alle andre har, som for eksempel ost fra småskalaprodusenter.

Men Mats mener ikke at småskala automatisk er ensbetydende med kvalitetsmat

-        Det er mye ymse som produseres. Det kan til og med være dårlig. Derfor er det bra med Spesialitet-merket som viser at noe skiller seg ut på smak.

«Den ukentlige brie»

Bare noen dager i ny jobb har den unge kokken erfart at noen kunder vil lære, mens andre tar bare automatisk med seg den ukentlige brien.

-        Det er ikke alle som vet at man kan snakke om mat med de respektive fagansvarlige i butikken og at de kan gjøre egne bestillinger på vegne av kundene, sier han.

Men Mats mener det er større interesse for smak og mat enn før. God mat er veldig populært.

-        Jeg er for alt som fremmer interessen. Bare det at en som bruker ferdigpizza slenger på litt bra ost på toppen gleder meg.

Best etter

Neste gang du er i Asker-traktene, ta deg en tur på Meny Holmen og spør etter Mats. Du gjør garantert et godt ostekjøp. Mats vet hvilken ost som er best til enhver tid.

-        De fleste er jo egentlig best etter ”best før!” Det burde hete ”best etter”.

Mats Høilund satser på norske oster i sin ostedisk på Meny Holmen.Det er ikke mange steder du får Munkeby, Jørnsberg og Kraftkar på samme sted!

 

 

 

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Beskyttede betegnelser

De blå og hvite merkene viser vei til norske matskatter. Produktet har oppnådd status som en beskyttet betegnelse og har fått et offentlig og juridisk vern mot kopiprodukter. Det er da også dokumentert at produktets særegne kvalitet og omdømme stammer fra et bestemt geografisk område eller en tradisjon. Landbruks- og matdepartementet eier beskyttede betegnelser. Matmerk har som oppgave å veilede og informere om ordningen.

Dette innlegget ble publisert i Beskyttede betegnelser, Reportasjer, Spesialitet, Stolt Matbransje og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>