_FRI2999

En Finnmarksommer er over

Les Toril B. Kåvens sitt bloggbidrag om alt hun har hentet av fantastiske råvarer på Finmarksvidda! Vi har et mangfold av urter de fleste ikke er klar over. De fleste tilgjengelige på Matstreif i Oslo 16. og 17. september:

Toril B. Kåven sanker urter til Nordlysmat-produktene.

En Finnmarksommer er over. Passe mye regn, masse sol, passe mye vind og passe mye insekter

I flere måneder har vi vært ute; sanket bjørkeløv, mjødurt, vill gressløk, kvann og andre urter, plukket krekling og litt multer til oss selv. Lange, lykkelige og hektiske dager. Alle ute – hele sommeren. Hver gang sola skinner, også i midnattsola. Vi lever ut drømmen om Finnmark og gleder oss over hver dag vi får tilbringe i vår arktiske natur.

Si hva dere vil, men smakene er sterkere i nord. Vår ville sibirgressløk smaker litt hvitløksaktig, ja. Mjødurten lukter og smaker enda mer intenst av mandel i nord. Vi tror lange dager med midnattssol og nordlyset som flammer høyt der oppe på himmelen, gjør sitt. ”Se oftere mot nord”, sier han. ”Nord er best.”

Og nå har vi kokt, luktet, smakt og kost oss. Nytt lukten av frisk gressløk, som stiger opp fra store tønner med økologisk sibirgressløkolje. Lukten av deilig nordlysgløgg – skal vi prøve den med eller uten akevitt? Våre reindriftssamiske venner tipser om lune multer marinert i Nordlysgløgg – en slager i deres restaurant. Skal vi prøve?  En drink-mix med smak av fjellbjørkeløv fra vidda, eller gelé med smak av mandel, som er aldeles nydelig til pinnekjøtt  – er det mulig?

Til inspirasjon:

Nordlys Gløgg

Bland etter fantasien – oppskrifter finner du på flaska. Bruk gjerne brandy eller akevitt om du skal ha den med alkohol. Eller prøv kanskje noe nytt:

- Pære kokt i Nordlys Gløgg, som tilbehør til mat.

- Lune multer med en dæsj Nordlys Gløgg. Server med vanilieis eller krem. Gir en helt spesiell villmarksk smak. Prøv kanskje med andre bær?

 

Nordlysgløgg

Nordlysgløgg

Sibirgressløk Olje

Starter til måltid: en liten porsjonsskål Sibirgressløkolje, ha over litt fingersalt. Bryt opp godt brød i en stor kurv – og du har den flotteste starten på en sosial kveld.

Salat: Tre deler Sibirgressløk Olje, en del Nordlys Eddik, litt salt og kryddergrønt. Bland godt sammen, ha over salaten noen minutter før servering.

Sibirgressløk

Hilsen Toril B. Kåven fra Nordlysmat

Nordlysmat er å finne på Spesialitet-standen under matstreif 16. og 17. september.

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i Reportasjer, Spesialitet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>