Eplebkomsten013-1

«Dette gjør oss stolt!»

Kvalitet, smak og tradisjon er ord som Norges fremste produsenter bruker når de skal beskrive hva som gjør dem stolt. Som forbruker blir jeg stolt når jeg smaker velsmakende helnorske produkter. Produkter som gjenspeiler norsk kultur, bygger på lange tradisjoner og eksepsjonelle råvarer. Det er lett å glemme at det ligger mye arbeid bak hvert enkelt produkt som finnes i butikken – flere tusen arbeidstimer. Mye prøving og feiling. Hva gjør så menneskene bak de mange tusen arbeidstimene mest stolte? Nysgjerrigheten pirret meg til å ta en undersøkende telefon til fire ulike produsenter: Tingvollost, Bagn Pølsemakeri, Epleblomsten og Annes Hage. Alle sammen er godkjent som Spesialitet.

”Vi har stelt med ostene i  seks måneder”

Tingvollost er et familiedrevet gårdsmeieri på Nordmøre. Gårdsmeieriet lager seks ulike hvit- og blåskimmeroster. Ostene er basert på fløte fra kyr som beiter øverst på Vestlandet ved de dype fjorder. Hver enkelt ost lages med basis i håndmakt og modnes opptil 12 måneder før de selges. Egil Meyer i Tingvollost har vanskelig for å bestemme seg for en bestemt ting han er mest stolt av – han trekker frem både smak og lagringstid:

- All tiden vi har brukt på hver enkelt ost gjør meg stolt. Vi har stelt ostene vi skal ha med på Matstreif i  seks måneder. Jeg er også stolt av ostens karakteristiske fløtesmak. Vi bruker nemlig fløte i osten. Dette gir osten er rund og deilig smak.

Egil Smith-Meyer, Tingvollost

”Kvaliteten på spekepølsene gjør meg stolt”

Bagn Pølsemakeri lager Spekepølse etter gamle tradisjonsresepter. Spekepølsene langtidstørkes i mellom 12 til 20 uker i den kalde friske Valdresluften. De lages i de kalde og tørre månedene – desember til april, på Gården Åsen som ligger 500 m.o.h. Spekepølsen får sitt særpreg av den lange speketiden og at de tørkes etter naturens klimasvigninger.

- Kvaliteten på spekepølsene gjør meg stolt. Spekepølsene våre er noen av de reneste kjøttproduktene som fås i Norge. De er lagd etter gamle tradisjoner og har kvalitet av høyeste grad, sier Ruben Lindberg ved Bagn Pølsemakeri.

”Eplemostens smak av friske epler gjør meg stolt”

Epleblomsten lager Frisk og Frodig-eplemost. Eplemosten er et helnorsk produkt uten noen form for tilsetningsstoffer. Eplene sorteres for hånd før de blir presset på Sauar Gards eget lille saftpresseri. Britt Sauar er ansvarlig for eplemostproduksjonen. Hun er mest stolt av produktets friske smak:

- Jeg er veldig stolte av at eplemosten er et naturlig helnorsk produkt fra Telemark helt uten tilsetningsstoffer. Eplemostens klare smak av friske epler gjør meg også stolt, jeg synes eplemosten smaker veldig godt.

 ”Vi har fått til en unik smak på en unik råvare”

Høyt over Randsfjorden ligger Øvre Vang Gård. Her lager Annes Hage delikatesse-rakfisk av norsk ishavsrøye. Annes Hage benytter lovbeskyttet ishavsrøyen fra Vesterålen. Fisken rakes på gammel, tradisjonell måte bygget på over 40 års erfaring.

- Rakfiskens fine konsistens, milde duft og smak gjør meg stolt. Vi har fått til en unik smak på en unik råvare, sier daglig leder i Annes Hage, Ole-Ivar Bakken.

Hvilken norsk mat gjør deg stolt? Du har mulighet til å møte Annes Hage, Epleblomsten, Bagn Pølsemakeri og Tingvollost samt tolv andre stolte produsenter i Matmerk-teltet under Matstreif 14-15. September.

Disse stolte produsentene vil også være å finne i Matmerk-teltet:

Aron Mat, Den glade ku, Galåvolden, Sigerfjord Fisk, Kurv fra Valdres, Rørosmeieriet, Skjenning, Sunniva, Tind, Valdres Rakfisk, Varanger vilt, Voll ysteri.

Vi sees 14-15.sept.

Saken er skrevet av Tirill Viktoria Haarsaker som har et internship i Matmerk.

 

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Beskyttede betegnelser

De blå og hvite merkene viser vei til norske matskatter. Produktet har oppnådd status som en beskyttet betegnelse og har fått et offentlig og juridisk vern mot kopiprodukter. Det er da også dokumentert at produktets særegne kvalitet og omdømme stammer fra et bestemt geografisk område eller en tradisjon. Landbruks- og matdepartementet eier beskyttede betegnelser. Matmerk har som oppgave å veilede og informere om ordningen.

Dette innlegget ble publisert i Beskyttede betegnelser, Spesialitet, Stolt Matbransje og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

En kommentar til «Dette gjør oss stolt!»

  1. Tilbaketråkk: Traveltiril « Kreativ hverdag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>