Beskyttede belgfrukter

Beskyttede belgfrukter

Hva har Puylinser, Bönor fra Öland og Ringerikserter til felles? Jo, det er beskyttede belgfrukter. Også italienerne har beskyttet sine Lenticchia di Castelluccio di Norcia. Bønner og linser er ikke bare bønner og linser. Det er store kvalitetsforskjeller.  Har du hatt litt problemer med å komme i gang med belgfrukt i dietten slik  kostholdseksperter anbefaler,  ta ny sats og se etter merket for beskyttede betegnelser.  Enten det norske eller det europeiske. Det kan være en fin veiledning til å finne bønner og  linser som virkelig får deg til å elske de sunne belgfruktene.

Her er det norske og det europeiske merket for beskyttede betegnelser

I Sverige dyrkes ulike bønner, men kun en er beskyttet. Det er brune böner frå Öland.  De franske Puy-linsene er kjent verden over, mens de italenske linsene Castelluccio di Norcia må du kanskje dra til Italia for å få tak i.

Her hjemme er det nok ikke så lett å få tak i beskyttet belgfrukt. Restaurantene forsyner seg grovt av den eksklusive produksjonen av Ringerikserter. De er voldsomt populære til julebordsesongen blant annet. Men enkelte fullsortimentsbutikker kan ha det inne. Og det er virkelig verdt å ta både ta seg tid til å se og spørre etter våre mest berømte erter.

Ringeriksertene er Norges eldste dyrkede jordbruksråvare som fremdeles dyrkes. Den er lettkokt, og smaksrik. Den er det man kaller renraset. Den har ikke gjennomgått moderne foredling. Det vil  si at den ikke er tuklet med denne sorten  laboratoriet.

Her er et serveringstips:

Nannas grønne ertesuppe med sprøstekt bacon og rømme:

1/ 2 l Ringerikserter

2 løk

2 gulerøtter

1/ 4 sellerirot

1 purre

2 ss smør

1 1/2 god kjøttkraft

1 ts grovknust pepper

1 1/ 2 salt

2  1/2  dl melk

Tilbehør Rømme, sprøstekt bacon

Legg ertene i bløt et par timer. Stek løk, gulerøtter, sellerirot, purre i smøret til det blir blankt og mykt. Tilsett ertene, kraften, salt og pepper og la det småkoke til alt er mørt. Kjør grønnsakene sammen med melken i en foodprocessor og ha det tilbake i kraften. Varm opp og server med små biter sprøstekt bacon og 1 ts kokte erter på topp. En liten klatt rømme smaker også godt i suppen ved servering.

Følg Stolt Mat på Facebook!

 

 

Beskyttede betegnelser

De blå og hvite merkene viser vei til norske matskatter. Produktet har oppnådd status som en beskyttet betegnelse og har fått et offentlig og juridisk vern mot kopiprodukter. Det er da også dokumentert at produktets særegne kvalitet og omdømme stammer fra et bestemt geografisk område eller en tradisjon. Landbruks- og matdepartementet eier beskyttede betegnelser. Matmerk har som oppgave å veilede og informere om ordningen.

Dette innlegget ble publisert i Beskyttede betegnelser, Oppskrifter og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>