Logo

Beskytta mat for dummies (Del 1)

Har du fått med deg Matmerks 10 på topp liste og fnist over at vi vil beskytte kjøttkaka. men egentlig ikke skjønt helt hva vi prater om? Etter denne lille innføringen om hvordan man kan besktytte mat blir du hakket klokere! 

Ok, mange har lagt merke til at vi i Matmerk vil beskytte mat. Vi har laget en 10 på topp-liste hvor Klippfisk, kjøttkaker og Gudbrandsdalsost troner toppen. Sist sendte vi og ut en pressemelding om at danskene går forbi oss når det gjelder å beskytte meierei-omdømmet sitt. Og for ikke lenge siden kunne vi lese om at EU hindrer indere i å selge uekte feta som ikke er laget i Hellas.

Her en kjapp innføring om hvordan du beskytter norske matskatter:
1.    Produsenter  danner en sammenslutning for å enes om felles kvalitetskrav til produktet. I Italia kalles slike sammenslutninger Consorzio. I Norge ender man gjerne opp med et AS eller et samvirke.

2.    Sammenslutningen blir så enige om hva man vil beskytte, produktspesifikasjon, oppskrift osv. Man konkretiserer krav til kvalitet, råvare, produksjonsmetode, lagring osv. Dette kan ta litt tid – fagfolk har sterke meninger. Det må krangles, diskuteres og kanskje må uavhengige forskere trekkes inn for å bistå med råd.
3.    Kravene som stilles må begrunnes og dokumenteres. Er særpreget ved produktet knyttet til et geografisk sted (som for epler i Hardanger eller Champagne i Champagne) eller med tradisjon (som vi har tatt til ordet for på vegne at kjøttkaka, og som svenskene allerede har gjort for Falukorven). Dette kan ta litt tid. Mange år faktisk eller i underkant av et år om alle er enige.
4.    Når produsentene er blitt enige, kan søknad sendes til Matmerk. Matmerk vurderer om kriteriene for godkjenning er innfridd, og dernest går utkast til produktforskrift ut på offentlig høring.
5.    Etter høringsrunden oversendes forskriften for endelig godkjenning hos Mattilsynet. Godkjent forskrift hjemles i Matloven. Slik ser en forskrift ut.

6.  Dersom noen søkte om en beskyttelse for norsk Røykelaks, ville vi trolig fått en forskrift med krav om bruk av ekte røyk og produksjonssted i Norge.

7.   Etter at Mattilsynet har vedtatt forskrift er det tid for fest. En ny matskatt er beskyttet for framtiden, og produsentene kan bruke et blått og hvitt merke på emballasjen og i markedsføringen som bevis.

8.  Forbrukeren vil da kunne se hva som er ekte vare  og hva som kan være kopiprodukter.

Beskyttede betegnelser for dummies Del 2 kommer snart. Meld inn ønskede tema om interessert! I mellomtiden kan du lese mer grundig om Beskyttede betegegnelser på nettsidene www.beskyttedebetegnelser.no

Beskyttede betegnelser

De blå og hvite merkene viser vei til norske matskatter. Produktet har oppnådd status som en beskyttet betegnelse og har fått et offentlig og juridisk vern mot kopiprodukter. Det er da også dokumentert at produktets særegne kvalitet og omdømme stammer fra et bestemt geografisk område eller en tradisjon. Landbruks- og matdepartementet eier beskyttede betegnelser. Matmerk har som oppgave å veilede og informere om ordningen.

Dette innlegget ble publisert i Beskyttede betegnelser, Stolt Matbransje og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>