Holte_Gård_andefett_

Andefett, en ekte smaksforsterker

Fra Holte Gård kommer nå deilig og sunt fett i krukke.  Alt du i dag bruker smør til, kan erstattes med andefett som allerede smelter ved  32 grader. Bruk andefett som smaksforsterker.

I en liten uhøytidelig forbrukerundersøkelse på Twitter har jeg spurt hva matbloggere og andre matglade bruker andefettet til. Her er tipsene:

  • Steke poteter i
  • Til tradisjonelt andetilbehør, som grønne bønner og rødkål
  • Smøre inn svineribbe før den går inn i ovnen
  • Steking av sjømat som kamkjell, men også fisk (friske tips fra HeiaMat)
  • Det kan brukes som smør, til steking, til å montere sauser, det er også godt i varme dressinger.
  • Å steke eller koke andelår selvfølgelig (å confitere betyr egentlig «å steke i eget fett»)

I tillegg til disse tipsene har jeg  snakket med kokken på Holte Gård, Per Christian Kivle. Han har jobbet som kokk og slakeriansvarlig på Holte Gård i 1,5 år. Han utvider ytterligere bruksområdene til andefettet som Matmerk nå har godkjent som Spesialitet  i forbindelse med produktlanseringen.

-Du kan bake med det også, man erstatter mengden smør eller olje med andefett.

Holte Gård har selv brukt andefett i utvikling av to nye produkter, som andesylte og krydderpølse av gourmetkylling.

- Du kan også erstatte smøret på brødskiva med andefett. Det skal visstnok være et sunnere alternativ, sier Kivle som understreker at andefett er med å gir ekstra fin smak på maten.

Kivle kan også utdype litt mer om en av de mer spesielle produktene Holte Gård lanserer nå, andekråskonfit.

- Vi har en stund lurt på hva vi skulle gjøre med kråsen. (Kråsen er en muskel i andens fordøyelseskanal) Den blir brukt i biter i klassisk fransk saus, men vi visste ikke om så mange andre bruksområder.  Men så så vi den confitert i en delitikattesse-butikk  i Paris. Da skjønte vi hva vi skulle gjøre med den. Vi vil gjerne vise mangfoldet av hva hva man kan gjøre med and, sier Kivle.

Fredag 9.mars markeres det at  Holte Gård i Drangedal har fått godkjent bruk av Spesialitet-merket på 4 nye produkter. Matglade vil finne produktene i utvalgte fullsortimentsbutikker som Ultra og Centra.

Her er noen fine matblogger med tips om bruk av andefett:

Lekkermunn: Stekte poteter med en twist

Kokebokprosjektet: Steke i sitt eget fett

Mammaskokebok: Andeconfit

 

 

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i Oppskrifter, Spesialitet og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>