Smør-i-kinne_web

Å se smøret bli «kinnet»

Det føltes nokså spesielt å komme inn i det varme produksjonslokalet til Rørosmeieriet den kjølige august formiddagen: Jeg skulle tross alt se hvordan det berømte Røros Smøret ble laget.

Slik vi kjenner det: Røros Smøret ut av pakkemaskinen.

Den dagen hadde jeg reist med tog opp fra Oslo og sett høstens langsomme anmarsj jo lengre jeg kom oppover Østerdalen. Rørosmeieriet  er jo en moderne bedrift, ville all mystikk  rundt smøret forsvinne?

Røros Smør ble godkjent som Spesialitet i 2002. Spesialitet-merket har som mål å vise vei til unike smaksopplevelser. Og dette smøret har gitt mange nettopp det. Siden smøret ble godkjent har flere og flere oppdaget nettopp den unike smaken Røros Smør gir. Siden 2005 er faktisk produksjonen doblet  for å etterkomme den økende etterspørselen.

Historien bak Røros Smør er at en kvinne ved navn Ingrid Schancke i Djupsjølia ved Røros ønsket å lage det perfekte smøret. «Smøret ska vårrå åpent med dråppåa og nåen saltkoinn» påpekte Ingrid. Hun var blant de siste i Røros-traktene som laget smøret hjemme på gården, og det er hennes oppskrift som har gitt oss Røros Smør.
Ok, det er masse hvit flis, hvite drakter og luer og en del rør og beholdere i børstet stål. Så Røros Smør produseres ikke i sæterlignende omgivelser akkurat.  Men bortsett fra det: Dette er håndverk.

Først kommer fløten inn i noen beholdere  hvor den syrnes. Resultatet blir Røros Rømme som helles over i en ”kinne”(kjerne)  for å ”kinnes” (kjernes).
Smøret kinnes i omtrent 1 til 1, 5 time etter gamlemåten. Dette gir Røros smør en egen karakteristisk fasthet og fylde.


Etterpå blir så kjernemelken helt av og smøret vasket. (Det er en annen sak: Det meste av kjernemelken går til dyrefor i Norge, så også den økologiske på Røros)

Når smøret er vasket og saltet ferdig skal smøret ha en temperatur på omkring 15 grader. Det vil si,  det er den riktige temperaturen i august når jeg er på besøk.  Temperaturen er sesongavhengig: sommersmøret er mykere og skal helst være under 15 grader ved pakking. Vintersmøret må være noe varmene.
Produksjonssjef Hildbjørg Mauset-Nääs forklarer dette med at sommersmøret inneholder noe mer umettet fett på grunn av sommerbeitet og det blir veldig mykt selv med lavere temperatur.

Det er ikke bare smørets mykhet som forandrer seg, også fargen. Om sommeren er det noe gulere enn den litt blekere vintervarianten.

-          Det skyldes også at kuene spiser annet for vinterstid enn om sommeren på beite. Vi pleier å kunne se det på smøret når kuene kommer ut om sommeren. Vårt smør inneholder ikke noe annet enn syrnet fløte og litt salt. Vi bruker ikke fargestoffer.

Masse deilig smør laget av rømme og litt salt.

I en ”kinne” produseres det 320 kg, ca 1200 pakker med smør. Ved pakkemaskinen står Arnt Langen Han har tidligere vært meieribestyrer.  Det er han som kan de små hemmelighetene som for eksempel hvorfor smøret er så ”åpent” akkurat som Ingrid Schanche ville ha det.

Arnt Langen

-        Den manuelle kontrollen og prosessen gjør at smøret får et preg av håndverk og det gir igjen en egen smaksopplevelse, sier Hildbjørg.

Men er det bare håndverket som gjør at smaken er så spesiell?  Årsaken er nok sammensatt.

- Råstoffet er lokalt og økologisk. Vi behandler råvarene svært skånsomt og gir rømmen lang tid til modning før kjerning – minst 3 dager . I tillegg vil den som steker smøret oppdage en stor forskjell mot annet smør. Røros Smør inneholder svært lite vann og dermed spruter det langt mindre. Smaken av ekte smør blir ikke uttynnet,  mener dagens meieribestyrer, Trond Vilhelm Lund.

Røros Smør blir nå trukket frem i restaurantanmeldelser Har smør tidligere fått spalteplass i Norge? Smør er i hvertfall ikke lenger bare smør.

Spesialitet-merket

Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Se etter Spesialitet-merket og du finner produkter utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene

Dette innlegget ble publisert i Reportasjer, Spesialitet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

6 kommentarer til Å se smøret bli «kinnet»

  1. Berit Fjeldheim sier:

    Hei!
    Jeg har nå spist Rørossmør i snart 3 år. Oppdaget det ved en tilfeldighet i butikkhyllen hos Meny Blinken i Larvik. Nydelig! Bruker det hver eneste dag på brødskiva. Til frokostegget er et uovertruffent. Nå savner jeg det forferdelig, Tine meierismør er langt fra det samme, akk ja.

    • ragna sier:

      Takk for kommentar! Det er virkelig et fenomenalt godt smør. Om du er i Oslo-traktene en dag kan det hende du får tak i Røros Smør på Fenaknoken, ved Rådhuset. Følg oss gjerne på Facebook.com/UnikeSmaksopplevelser om du ønsker tips og oppdage flere produkter med Spesialitet-merket. Hilsen Ragna, informasjonsrådgiver i Matmerk.

  2. Tilbaketråkk: Få frem flatbrødet til 17-mai! | Stolt mat

  3. Røros-smøret er verdens beste smøret jeg har smaket :-)
    Er min store favoriten <3

    Veldig syn at det ikke er bestandig til salgs her i butikken i Vik i Sogn.

    Har dem en dårlig avtale med dere?????
    Er det bare Tine og den forbaskede utlansk smøret?????

    Prøv å gjør nokko med dette dere…….
    Vennlige hilsninger fra ei

    Røros-smør -elsker……

    Savner denne for tiden i vores butikken……..

  4. Inge Josefsen sier:

    Hei, hei!
    Røros smøret er ganske enkelt helt fantastisk. Smaken, fargen, å få den hærlige opplevelsen når røros smøret er tilgjengelig i forr. Men det er trist at smøret er så vanskelig å få kjøpt. Det virker svært tilfeldig når røros smøret er i de ulike butikker.
    Jeg bor i Fr.stad og besøker Meny-coop- remaer og alle forr. i hele mitt område, men det er alt for lite r.smør tilgjengelig. Håper det snart blir en god forbedring. Lykke til videre med fantastiske produkter
    Med vennlig hilsen
    Inge Josefsen

  5. ålaug rosseland sier:

    Jau smøret er godt. Men kva hjelper det når den einaste butikken på Evje som forhandla det har slutta med det?

    Og så undrar eg meg over at de ikkje opplyser vekta på smørpakkane på heimesida dykkar.

    Helsing Ålaug

Legg igjen en kommentar til ålaug rosseland Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>